mainos_1021

KOLUMNI

Henkilöstöliikunnan onnistuminen vaatii muutoksia työkulttuuriin

Kirjoittaja: Matleena Livson

artikkelikuva: Henkilöstöliikunnan onnistuminen vaatii muutoksia työkulttuuriin

Löytyykö teidänkin työpaikaltanne jumppapalloja ja -keppejä? Sähköpöytiä ja asiointipyöriä? Lupa käyttää tunti viikossa työaikaa liikkumiseen?

Ilahduttavan monella työpaikalla on luotu lukuisia mahdollisuuksia lisätä liikettä työpäiviin, työmatkoille ja vapaa-ajalle. Tuoreen Henkilöstöliikuntabarometrin mukaan henkilöstöliikuntaa tuetaan 85%:ssa työpaikoista. Muodollisesti asiat ovat siis monella työpaikalla hyvin, mutta sallivatko työkulttuuri ja työjärjestelyt liikuntamahdollisuuksien hyödyntämisen?

Onko oikeasti mahdollista mennä hektisen työpäivän lomassa yhteiseen liikuntahetkeen tai kuuntelemaan hyvinvointiluentoa? Onko ok katkaista istumista kokouksessa tai avokonttorissa, jumpata työmaalla tai pitää aktiivisia, palauttavia taukoja? Onko luontevaa valita portaat hissin sijaan tai tulla posket punaisina ja hiukset kosteina aamupalaveriin reippaan työmatkaliikunnan jäljiltä? Entä saako pyörän huoltoon opastusta ja onko välineitä käytössä myös työpaikalla, jotta pyöräily töihin ihan oikeasti onnistuu, on kivaa ja turvallista?

Hyvän tarjonnan pitää näkyä arjen toimintakulttuurin pienissä rutiineissa. Aikomusten sijaan pitää osoittaa monilla eri tavoilla, kannustavasti ja ylpeänä, että meidän työpaikkamme todella toimii näin. Runsaista mahdollisuuksista pitää myös viestiä henkilöstölle jatkuvasti, monipuolisesti ja monikanavaisesti.

Oikeastaan työyhteisöt voidaan jakaa toimintansa puolesta kolmeen eri ryhmään: ensimmäisessä tarjotaan mahdollisuuksia ja jokainen hyödyntää niitä, miten parhaaksi katsoo. Toisessa ilmapiiri on liikettä suosiva ja positiivinen; kannustetaan ja myös viestitään, että kaikkea tällaista on tarjolla. Kolmannessa toimitaan aktiivisesti eli mennään yhdessä taukoliikuntahetkeen ja pidetään oikeasti kävelypalavereja, eikä vain puhuta niistä. Käytetään pääsääntöisesti portaita tai osallistutaan yhdessä lajikokeiluihin.

Aktiivinen toiminta vaatii ennen kaikkea työkavereiden tukea ja mukaan pyytämistä, mutta myös johtajien ja esimiesten esimerkillä johtamista. Vain näiden avulla avokonttorin aktiivinen tauko tai työmaan aamutreeni voi muuttua ihan yhtä normaaliksi työpaikan rutiiniksi kuin lounastauko tai viikkopalaveri.

Työkulttuurilla tiedetään olevan iso merkitys työnantajakuvan muodostumisessa. Ja työnantajakuvalla taas on iso merkitys hyvien työntekijöiden houkuttelemisessa ja heidän pitämisessä organisaatiossa.

Miten oma työpaikkasi pärjää tässä vertailussa?

Matleena Livson, erityisasiantuntija / Suomen Olympiakomitea

Olympiakomitean Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailulla halutaan aktivoida yrityksiä ja muita työpaikkoja sekä korostaa liikunnan merkitystä Suomen taloudelle ja
kansanterveydelle.
Kilpailuun osallistuvat työpaikat saavat Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksesta työkaluja henkilöstön aktivoimiseen ja liikuntaohjelman systemaattiseen
kehittämiseen. Voittaja
palkitaan Urheilugaalassa.

Lisätietoja: suomenaktiivisintyopaikka.fi

Julkaistu: 10/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viesti



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »