mainos_1063

Johtaminen
Koulutus
Tiimit
Valmennus

Coaching vaatii myös eettistä valppautta

artikkelikuva: Coaching vaatii myös eettistä valppautta

Suomalaiset coaching-toimijat ICF Finland ry, EMCC Finland ry ja Suomen coaching-yhdistys tekevät yhteistyötä etiikan saralla. Coachingin ja mentoroinnin eettinen toimikunta on toimijoiden yhteinen coachingin ja mentoroinnin eettisiä periaatteita edistävä ja valvova toimielin, joka on perustettu vuonna 2013. Toimikunta on riippumaton ja toimii itsenäisenä toimielimenä.

Eettisen toimikunnan tarkoituksena on edistää ja valvoa coachingin ja mentoroinnin eettisyyttä ja ammattimaista toimintaa, ylläpitää keskustelua sekä tarvittaessa ratkaista coaching- ja mentorointitoimintaan liittyviä ristiriitatilanteita.

Heli Backman ICF Finlandista on taustaltaan alun perin liikejuristi, joten hänellä on varsin hyvä käsitys esimerkiksi erilaisista eturistiriidoista ja jääviysasioista, joihin coach voi törmätä.

"Coachingissa luottamus on niin keskeinen asia, että kaikilla alan toimijoilla on oltava selkeä käsitys pelisäännöistä", hän korostaa.

Annele Aarni-Wiklund Suomen Coaching-yhdistyksestä kertoo, että arvot eettisen toimikunnan takana ovat kunnioittavuus, vastuullisuus ja osaaminen.

"Eettisyyttä on myös sen pohtiminen, milloin asiakas on saanut coachingista kaiken sen, minkä voi saada ja on aika lopettaa."

Mikäli epäeettistä tai muutoin epäasiallista toimintaa huomataan coachingin tai mentoroinnin piirissä, voidaan asia saattaa toimikunnan käsiteltäväksi. Tämä koskee kaikkia coacheja ja mentoreita (myös niitä, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä) ja myös muita tahoja: ilmoituksen epäeettisestä toiminnasta voi tehdä myös coachin tai mentorin asiakas tai muu osapuoli.

Ilmoituksia ei toimikunnan kuuden toimintavuoden aikana ole juurikaan tullut. Christel Berghäll EMCC Finlandista pitää tätä lähtökohtaisesti hyvänä asiana, mutta toisaalta ilmoitusten vähyys ei välttämättä kerro koko kuvaa:

"Onko kentällä kaikki aina hyvin, sitä me emme voi varmuudella tietää. Toimikunta kuitenkin tarjoaa tärkeän väylän, mikäli epäilyjä epäkohdista halutaan tuoda esiin", hän pohtii.

Toimikunta pyrkii ensisijaisesti toimimaan sovittelijana osapuolten välillä, ja se voi antaa käsittelemissään asioissa suosituksia. Toimikunta käsittelee kaikki asiat ehdottoman luottamuksellisesti ja sen jäseniä sitoo salassapitovelvollisuus. Coachingin ja mentoroinnin eettinen toimikunta ei ole oikeudellinen elin, joten se ei voi antaa sitovia päätöksiä.

Toimikunnassa on kolme jäsentä ja heillä kullakin henkilökohtainen varajäsen. Kukin organisaatio valitsee toimikunnan jäseneksi kokeneen coachingin ja mentoroinnin ammattilaisen.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Pixabay

Julkaistu: 08/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »