mainos_1038

Hyvinvointi
Yrityskulttuuri

Milloin liika on liikaa?

Työelämän kuormaa voidaan keventää matalan kynnyksen hyvinvointipalveluilla

artikkelikuva: Milloin liika on liikaa?

Mervi Lamminen. Kuva: Sirje Nikulainen

Kun stressi painaa tauotta päälle, voi ihminen tuntea elämänhallinnan lipuvan tyystin ulottumattomiin. Kuormitettu mieli toimii kuin käsijarru päällä, kunnes sakkaa kunnolla. Mervi Lamminen perusti Auntie Solutions Oy:n, jotta kierre saataisiin katkaistua ajoissa.

Lamminen oli irtisanoutunut työstään IT-alalla, koska tunsi olevan vaarallisen tien päässä – ja halusi hypätä polun sivuun vielä, kun muisti lastensa nimet.

”Kun irtisanouduin, jäin sitten miettimään, että jotain apua olisi voinut olla ennen kuin tilanne pääsi niin pahaksi, että oli pakko lähteä”, hän muistelee muutaman vuoden takaista exit-liputusta.

Auntie on ”mielen työhyvinvointipalvelu”, joka on tarkoitettu organisaatioille, jotka yksinkertaisesti katsovat henkilöstönsä henkisen hyvinvoinnin tärkeäksi – ja ovat valmiita panostamaan siihen.

”Auntie on perustettu, jotta asioiden ei tarvitsisi mennä siihen pisteeseen kuin minulla”, Lamminen summaa.

Verkkopaketti hyvinvointiin

Miten kuvio sitten toimii käytännössä? - Auntie auttaa tarjoamalla matalan kynnyksen palvelupaketteja yrityksille. Yrityksen palvelusta löytyy työkaluja sekä esimiehille että tiimiläisille.

”Meidän digitaalinen palvelumme tuottaa tuloksellista työhyvinvointia ammattilaisen avulla”, Lamminen kuvailee verkossa tapahtuvaa palvelua.

Auntie auttaa tuhansia ihmisiä vuodessa. Merkillepantavaa on, että jo ennen Auntien puoleen kääntymistä 99 % asiakkaista on yrittänyt tehdä jotain ongelman ratkaisemiseksi – vaihtelevalla menestyksellä.

”Kun ihmisen huonoon oloon löytyy syy, on mahdollista saada apua ja löytää niitä ratkaisuja”, tietää Lamminen.

Puntit tasan?

Lammiselle on muodostunut aika selkeä kuva suomalaisen työelämän kipupisteistä. Kärkisijoilla ovat stressi ja ongelmallinen työelämän ja muun elämän tasapaino.

”Yleensä liika kuormitus on se asia, joka saa koko elämän epätasapainoon ja tuntumaan kurjalta.”

Kun balanssi järkkyy, katoaa motivaatiokin. Ennen energiaa pursunut työntekijä ei enää innostu mistään, vaan muuttuu ilottomaksi suorittajaksi.

”Tästä seuraa riittämättömyyden tunne, kun hommat eivät suju töissä eivätkä kotona.”

Auntie antaa työkaluja käsitellä omia tunteita ja kehittää mielenhallintaa – ja samalla itsetunto ja luottamus omiin kykyihin nousee kuin varkain. Auntien laajan asiakaskyselyn (2019) perusteella nettisessioista todella on apua: kolmasosa (33%) raportoi stressin vähentyneen ja 32% palvelun käyttäjistä kertoi positiivisten tunteiden määrän lisääntyneen elämässään.

”Näistä seurauksena työteho parani 11 %”, lisää Lamminen.

Aktivoi oman mielen turvaverkko

Yksi Auntie-ammattilaisista on Eerika Heininen, joka kertoo, että ihmiset ovat tänä päivänä yhä kiinnostuneempia eri keinoista, joilla oman mielen miinoja saadaan purettua. ”Mielen oma sisäinen turvaverkko kyllä ottaa vastaan, jos sille annetaan mahdollisuus.”

Yksi taito, jota Heininen harjoittelee asiakkaidensa kanssa, on oman resilienssin nostaminen. ”Resilienssi on selviytymis- ja sopeutumiskykyä vastoinkäymisissä, tai ennakoimattomissa, yllättävissä muutostilanteissa”, hän määrittelee.

kuva
Erika Heininen

”Keskeistä on se, tunnistaako ihminen hankalassa tilanteessa ne asiat, joihin voi itse vaikuttaa.” Ihminen voi vaikuttaa kenties omaan ruokavalioon tai nukkumissykliin, mutta harvemmin esimerkiksi organisaatiomuutokseen. Tällöin Heininen opettaa hyväksyntää, vaikka kuinka harmittaa.

"Muuten voi käydä niin, että taistelu tilannetta vastaan vie voimavarat ja negatiiviset tunteet ja ajatukset alkavat ohjata toimintaa."

Lisätietoja: www.auntie.fi

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 1/2024

HR viesti



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »