mainos_1090

Hyvinvointi
Työympäristö

Viherkasveilla elinvoimaa arjen ympäristöihin

artikkelikuva: Viherkasveilla elinvoimaa arjen ympäristöihin

Luonnossa oleminen on rentouttavaa ja rauhoittaa mieltä. Vihersisustaminen tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia ja raikkaita ideoita luontoelementtien ja ihmisten kohtaamisille sisätiloissa.

”Viime aikoina on ollut oikea viherkasvien trendi”, kertoo Vuoden sisustusarkkitehti 2019 Paula Salonen ilahtuneesti. Viherkasvien ystävänä aina ollut Salonen sanoo, että verrattuna aikaisempaan nyt halutaan monenlaisia kasveja, joiden ei tarvitse olla pelkästään ruukkuihin istutettuina ja hallitussa järjestyksessä: ”Tykkään, että kasvit voivat olla enemmän villisti”.

”On myös erilaisia viherseiniä, jotka ovat ryhdikkäitä ja voivat toimia tilanjakajina. Kasvit tarvitsevat kasvupaikan edelleenkin, mutta ne voivat muodostaa kasvihuonemaisia tiloja; eri korkuisia, ripustettuja tai monenlaisia kasveja yhdessä”, kuvailee Salonen vihersisustamisen kehityssuuntauksia tällä hetkellä.

Hyvinvointinäkökulmasta katsottuna tiedetään, että metsäkävelyt ovat suositeltavia ja luontoa pidetään elvyttävänä elementtinä. Ilmaston muutoksen aikana vihersisustuksen ekologinen aspekti on lisänä kaikelle hyvälle, mitä viherkasveilla voidaan tehdä.

”Viherkasvit eivät kuluta luonnonvaroja. Se on yksi harvinaisista asioista, joilla voidaan tuottaa hyvää visuaalisuuden lisäksi”, toteaa Salonen ja kertoo, että esimerkiksi monitilaympäristössä viherkasveilla voi olla paikkansa myös funktion kannalta.

”Monitilassa ideana on, että paikan voi valita työtehtävän mukaan. Tarvitaan myös selkeää, virkistävää ja rauhoittavaa tilaa, mahdollisuutta päästä pois multitaskaamisesta.”

kuva
Kuva: Pauliina Salonen

Vihersisustaminen kannattaa kytkeä osaksi kohteen suunnitteluprosessia todella aikaisessa vaiheessa. Kasvit tarvitsevat valoa ja vettä, mikä tarkoittaa sähkön, viemäröinnin ja kastelujärjestelmän huomioon ottamista talotekniikan suunnittelussa. Vihersisustamiseen liittyy lisäksi paljon muutakin, mikä vaatii erityisosaamista ja yhteistyötä alan ammattilaisten kesken. Amppeleiden paluun myötä ripustaminen on yksi niistä asioista, joihin tarvitaan ennakoivaa otetta.

”Jos suunnitteluvaiheessa ajattelee esimerkiksi ripustettavaa kasvia työpisteen päälle, silloin tarvitaan asiantuntemusta, kekseliäisyyttä ja avoimuutta kumppaneilta. Valikoimaa on ollut hyvin ja asiantuntijakumppaneita, joiden kanssa on ollut hyvä tehdä yhteistyötä”, kiittelee Salonen.

kuva
Kuva: Vihersisustus Luwasa Oy

Kotimaiset vihersisustusalan yritykset tarjoavat monipuolisia asiantuntija-, suunnittelu- ja toteutuspalveluita sekä viherkasvien huoltoa, jotta kasvit voivat hyvin ja kestävät näyttävinä pitkälle tulevaisuuteen. Viheralan ammattilaisten perusviesti on yhdenmukainen: vihreys tuottaa hyvinvointia, sen vaikutukset ovat rentouttavia ja virkistäviä, mikä lisää tyytyväisyyttä ja työtehokkuutta.

”Viherkasvit lisäävät hyvää fiilistä”, kiteyttää Viherviisikko Oy:n operatiivinen johtaja Kenneth Björklöf.

”Ihminen voi paremmin mitä enemmän on kosketuksissa luonnon kanssa. Viimeiset vuosisadat olemme rakentaneet kaupunkeja ja sulkeneet luonnon ulkopuolelle. Nyt halutaan ympäristöjä, jossa ihmiset voivat hyvin”, sanoo Oula Harjula, perustajaosakas InnoGreeniltä.

Luwasa Oy:n toimitusjohtaja Outi Nieminen puolestaan nostaa tärkeän lähtökohdan hyvinvointivaikutusten rinnalle: ”Vihersisustus tuo raikkautta ilmeeseen ja tukee brändiajattelua.”

kuva
Kuva: Viherviisikko Oy

Ennakointi kannattaa aina

Ekologisen ja kestävän vihersisustuksen suunnittelu vaatii aikaa ja tietoa kasveista sekä niille suotuisista olosuhteista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa viherkasvit otetaan mukaan suunnitteluun sitä paremmin toteutus vastaa odotuksia, täyttää turvallisuusvaatimukset ja säästää kustannuksia.

”Kaikki, mikä halutaan integroida rakenteisiin, olisi hyvä tietää etukäteen, jotta voidaan toteuttaa mahdollisimman näyttävää ja juuri sitä, mitä halutaan”, sanoo Outi Nieminen.

”Kasvivalot voi lisätä jälkikäteenkin, mutta ne eivät aina sovi muuhun tyyliin”, kertoo Nieminen ja muistuttaa, että toteutuksen aikataulutuksessa olisi hyvä huomioida myös se, että kasvi on elävää materiaalia, jolla on oma kasvatusaikataulunsa.

kuva
Kuva: Viherviisikko Oy

”Jos halutaan jotain tiettyä lajiketta tai valmiiksi suuri kasvi, niitä ei voi taikoa hetkessä. Kasvattajat osaavat varautua kysyntään, mutta isommissa kasveissa kuten esimerkiksi puissa, olisi hyvä tietää suunnitelmat riittävän ajoissa.”

Oula Harjulan näkemyksen mukaan kauppakeskuksista on tulossa sisäpuistoja, jonne ihmiset voivat tulla luonnon lähelle sisätiloihin. Kaupallisissa ympäristöissäkin haetaan ratkaisuja, joissa vihreys ohjaa tilan käyttöä ja tarjoaa stressittömiä paikkoja työnteolle ja hengailulle.

”On tärkeää suunnitella millaiset istutukset tilaan sopivat, jotta jää avaruutta eivätkä kasvit peitä liikaa ja ole paloturvallisuuden tiellä”, kuvailee Harjula.

Houkutteleva ja monipuolinen vihersisustus vaatii huoltamista säilyttääkseen elinvoimansa ja näyttääkseen hyvältä. Kohteen budjetointivaiheessa kannattaa huomioida juoksevat kustannukset, joiden muodostumiseen vaikuttaa kasvien määrän ja huoltotiheyden lisäksi niiden sijoittelu.

”Ammattilaisten tekemä huolto on suositeltavaa. Hintaan vaikuttaa muun muassa tarvitaanko henkilönostimet ja saako huollon tehdä esimerkiksi vain yöaikaan”, Outi Nieminen sanoo.

"Kasvien huoltaminen ei ole pelkkää kastelua. Tarvitaan lannoitteet, tuennat, leikkaukset ja viherkasvien kääntely valon ja kasvun mukaan. Myös tekokasvit tarvitsevat huoltoa”, opastaa Kenneth Björklöf.

Toimitilojen käyttäjät eivät aina innostu elävien kasvien pudottelemista roskista ja mullanpelkokin keskusteluttaa usein, vaikka luontopolulta löytyy moninkertainen määrä samoja mikrobeja. Viherkasvien säännöllinen hoitaminen edesauttaa, että kasvi säilyttää kosteutensa eikä sen pintaan ala kertyä epäpuhtauksia.

kuva
Kuva: Innogreen

Uusia innovaatioita vihersisustamiseen

Maine viherkasvien hyvää oloa tuottavista vaikutuksista on kantanut kauas ja ihmiset osaavat jo toivoa viherympäristöjä työnantajiltaan, asiantuntijat kertovat. Toteutusvaihtoehtoja eri mittakaavan tarpeisiin löytyy ja kullekin kohderyhmälle juuri sopivaa kasvi- ja tuotevalikoimaa. Joskus pelkästään ruukkujen vaihtaminen modernimpiin malleihin raikastaa yleisilmettä ja ilahduttaa tilojen käyttäjiä.

kuva
Kuva: Vihersisustus Luwasa Oy

”Viherseinälle kevyempi vaihtoehto voi olla viherkasvitaulu omalla vesisäiliöllä, joka ei näin vaadi erillistä vesiliitäntää tai sähköä”, sanoo Björklöf.

Jos tila ei salli asennuksia kiinteisiin rakenteisiin, vihersisustuksen voi toteuttaa myös irtokalusteratkaisuna ja käyttää liikuteltavia tilanjakajia. Vihreys korostuu kauniisti, kun kalusteeseen integroidaan valo, joka antaa eloa kasveille ja lähiympäristöön.

”Havukasvit, sammaleet ja jäkälät edustavat tämän hetken trendiä, kun halutaan tuoda pohjoismaista luontoa esiin”, opastaa Nieminen. Hän visioi, että seuraavaksi tulevat ylöspäin kurottelevat viherpilarit, viherverkot ja liaanit, jotka ovat näyttäviä korkeissa tiloissa, mutta samalla kapeita ja kevyennäköisiä. ”Kokeellisuus on aina piristävää.”

Oula Harjulan mielestä yhteistyötä alalla voisi vielä vahvistaa: ”Kun ammattilaiset tekevät yhteistyötä, syntyy parempia ratkaisuja. Luontoa on kunnia edustaa”.

Myös sisustusarkkitehti Paula Salonen näkee tilaa uusille avauksille. ”Kaikkea ei ole vielä tehty vihersisustamisen osalta.”

Teksti: Tanja Karpasto

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »