mainos_1090

Koulutus
Yrityskulttuuri

Kun todellisuus uusiksi meni

Etätyöskentelyn läpimurtoa tukee tietysti myös teknologian kehitys: mm. 5G, virtuaalinen todellisuus (VR), yhdistetty todellisuus (mixed reality) ja laajennettu todellisuus (XR) mullistavat ”etäläsnäolon” ja etenkin tietotyön tekemisen tavat.

Startup-yritys Varjon VR-lasit ovat muutoksesta hyvä esimerkki. Jo nyt 5G-mobiiliverkko välittää korkealaatuisen 360-asteen videokuvan reaaliaikaisena Varjon VR-laseihin, jotka pystyvät näyttämään videokuvaa silmän resoluution tasoisena.

Varjon perustaja, tuotejohtaja Urho Konttori, uskoo että 5G tulee muuttamaan reaaliaikaisen striimauksen perusteellisesti:

”Virtuaalinen todellisuus ja yhdistetty todellisuus muuttavat voimakkaasti etäläsnäoloa ja kollaboraatiota, erityisesti yritysten toiminnassa. Tässä 5G ja reunapilvipalvelut tulevat olemaan suuressa roolissa”, toteaa Konttori. Varjo valmistaa ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja VR- ja XR-laseja.

5G:n lyhyt viive ja suuri kapasiteetti – yhdessä pilvilaskennan kanssa – tekevät laajennetun todellisuuden reaaliaikaiset 3D-mallit mahdollisiksi mobiililaitteissa. Aalto-yliopistossa tehdään jo laajennetun todellisuuden tutkimuksen kaupallistamista, jonka tuloksena laajennetun todellisuuden luominen ja päivittäminen helpottuu ja halpenee 5G-teknologioiden ja pilvilaskennan ansiosta.

Aallon ja Elisan Cloud XR -tiimin yhdessä kehittämä ratkaisu on lajissaan maailman ensimmäinen. Teemu Kämäräinen Aallosta kertoo, että tiimi on luonut helposti käyttöönotettavan laajennetun todellisuuden kokemuksen mobiililaitteille ja virtuaalilaseille.

”5G-verkon suuri kapasiteetti mahdollistaa korkealaatuisen videosisällön tarjoamisen”, hän kuvailee.

Mikä tahansa XR-sovelluksia käyttävä toimiala voi hyödyntää uutta 5G-mobiiliverkkoa hyödyntävää ratkaisua; esimerkiksi teollisuuden koulutuksessa voidaan virtualisoida opetukseen liittyvää sisältöä ja harjoitella mm. asennustöitä tai moottorien korjausta.

Julkaistu: 05/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »