mainos_1081

Hyvinvointi
Työympäristö

Ohje etätyöstä ja henkisestä hyvinvoinnista työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn

artikkelikuva: Ohje etätyöstä ja henkisestä hyvinvoinnista työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn

Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisyssä. Uusimpia ohjeita ovat ohje etätyöstä, henkisen tuen ohje sekä ohjeet palvelualalle ja kuljetusalalle. Kaikki ohjeet löytyvät yhdestä paikkaa Työterveyslaitoksen verkkosivuilta. Sivuilta löytyy linkkejä myös muiden organisaatioiden koronavirussivuille.

Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden laatimissa ohjeissa on pyritty vastaamaan niin työnantajia kuin työntekijöitäkin askarruttaviin kysymyksiin koronavirustilanteessa.

Miten koronavirustartuntaa voi ehkäistä asiakaspalvelutyössä? Mitä erityistä etätyössä pitää ottaa huomioon? Mitä tehdä, kun huoli omasta tai läheisten hyvinvoinnista ja toimeentulosta haittaa keskittymistä työhön? Mitä erityistä pitää siivouksessa huomioida?

Etätyön tekemiseen tukea ja käytäntöihin selkeyttä

Monella työpaikalla etätyö on tuttua ja pelisäännöt selvät. Koronavirusepidemian vuoksi etätyötä kokeillaan myös sellaisilla työpaikoilla, joissa siihen ei ole totuttu. Työterveyslaitoksen ohjeeseen on koottu sekä yleisiä etätyövinkkejä että koronavirustilanteessa huomioitavia asioita.

Työnantajan kannattaa muistaa, että terveyden ja turvallisuuden huolehtimisvelvoite koskee myös etätyötä ja tutustua työlainsäädäntöön ja vakuutusturvaan. Myös tekniset yhteydet, tietoturva ja työvälineet vaativat huomiota.

Kotona työskentelevällä haasteena voi olla esimerkiksi ergonomia. Työasentoa kannattaa vaihdella ja pitää taukoja. Etätyöläisen ei pidä eristäytyä kotiinsa, vaan työkavereihin ja esimieheen on hyvä pitää säännöllisesti yhteyttä sähköisten kanavien kautta.

Henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää

Poikkeuksellisessa tilanteessa on luonnollista tuntea huolta ja epävarmuutta niin töissä kuin kotona. Huoli syö voimavaroja ja haittaa keskittymistä työhön. Työterveyslaitoksen ohjeeseen on koottu vinkkejä, joilla koronaviruksen aiheuttamaa huolta voi vähentää.

Esimerkiksi esimiehiä kehotetaan olemaan säännöllisesti yhteydessä työntekijöihin ja käymään yhteistä keskustelua siitä, mitä koronavirustilanne meidän työpaikallamme tarkoittaa ja miten pitää toimia.

Kaikille on tärkeää pitää huolta palautumisesta. Ulkoilulenkki ja liikunta vähentävät stressiä. Vaikka viranomaisten ja työnantajan ohjeita on tärkeää seurata, niin ylenpalttinen informaation tai somen seuraaminen saattaa lisätä huolta

Lisätietoja: kristiina.kulha@ttl.fi
Ohjeita työpaikoille: hyvatyo.ttl.fi/koronavirusohjeistus

Lähde: TTL

Julkaistu: 05/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »