mainos_1063

HR-järjestelmät
Yrityskulttuuri

Entä jos vaan tehtäisiin töitä nykyistä fiksummin?

Työn tuottavuutta parannetaan tehokkaimmin ottamalla henkilöstö mukaan työn suunnitteluun, sanoo Sillan toimitusjohtaja Kati Paulin.

artikkelikuva: Entä jos vaan tehtäisiin töitä nykyistä fiksummin?

Reilu kolme ja puoli vuotta sitten Suomessa otettiin käyttöön kiky, joka lisäsi työntekijöiden vuosityöaikaa 24 tunnilla. Erityisesti teollisuuden kilpailukykyä parantavaksi tarkoitettu työajan lisäys näkyi vahvimmin valtion ja kuntien piirissä. Saavutetut tulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia eikä tarkkaa tietoa kikyn käyttöönoton laajuudesta esimerkiksi yksityisellä sektorilla tunnu tietävän kukaan.

Yhteiskunnallisesti kikyllä on ollut iso merkitys. Mutta arjen tasolla toteutus konkretisoituu 6 minuuttia pidempään työpäivään ja pienempiin lomarahoihin. Herkästi käy niin, ettei tavoiteltua tehokkuushyötyä saavuteta.

Henkilöstö mukaan työn uudistamiseen

Silloin kun tavoitteena on parantaa työn tuottavuutta, tarjolla on paljon nykyaikaisempia menetelmiä kuin työajan pidentäminen. Suunnitellaan ja tehdään työtä mieluummin yhdessä fiksummin ja sitä kautta nopeammin. Miten tämä käytännössä onnistuu?

Useimmissa organisaatiossa on toteutettu vuosien varrella paljon erilaisia kehitysprojekteja. Tehostamisen paikkoja on usein helppo löytää, mutta käytännön toteutus kaatuu siihen, etteivät ihmiset sitoudu ylhäältä annettuihin suunnitelmiin.

Silta, tilaa maksutun HR-tarpeiden kartoitus

Olisikin tärkeää ottaa henkilöstö mukaan suunnitteluun ihan alusta asti. Organisaatiokulttuurin näkökulmasta on parhaimmillaan mullistavaa, kun kaikki osapuolet yhdessä työrooliin katsomatta miettivät, miten meistä tulisi kilpailukykyisempiä, miten saisimme arjen sujumaan vieläkin paremmin ja millaisen tavoitteen haluamme itsellemme asettaa. Tämä tavoite voi olla esimerkiksi nykyistä lyhyempi työaika – kaikille.

Kun ihmiset saavat itse luoda fiksumpia tapoja tehdä työtään, he sitoutuvat muutoksiin aivan eri tasolla. Ainakaan meillä Sillassa viisaus ei asu johdossa, vaan palkanlaskija on oman työnsä paras asiantuntija. Tämä asiantuntijuus pitää vain houkutella esiin.

Muutos syntyy avoimuuden ja rohkeuden kautta

Perinteisen jalkauttamisen sijaan käytännön muutosta tehdään meillä koutsaamisen kautta. Luotamme ihmisiin ja rohkaisemme heitä kokeilemaan ja kertomaan ongelmista ja ehdottamaan ratkaisuja. Haluamme, että ihmiset saavat olla ylpeitä ammattitaidostaan ja viedä sitä tiimeissä yhdessä eteenpäin.

Jos teilläkin uskotaan fiksumpaan ajankäyttöön ja työn tekemiseen, jätä meille yhteydenottopyyntö. Autamme mielellämme uuden suunnan rakentamisessa.

Kati Paulin
Toimitusjohtaja
Silta Oy

Silta, logo

Julkaistu: 09/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »