mainos_1090

Johtaminen (etätyö)

Joko teillä on etätyön pelikirja?

Koronan kirittämä etätyö siirtyy Suomessa uuteen vaiheeseen loppukesällä. Alkuvaiheen paniikki on ohi, netti toimii ja sovellukset pelittää – mutta työn järkeistämisessä olisi vielä tekemistä. Konsultti Arto Kiiskinen Contribyte Oy:stä uskoo, että nyt on oikea hetki kasata etätyön pelikirja, jotta pyörät pysyvät pyörimässä entistä tehokkaammin.

Kiiskisen mukaan on todella suositeltavaa, että tiimi yhdessä sopii etätyön pelisäännöistä koronakriisin aikana – ja päivittää sääntöjä tarpeen mukaan.

”Esimerkiksi kun tiimille tulee käyttöön uusi työkalu, kannattaa sopia missä tilanteissa ja miten sitä käytetään – etteivät kaikki luo omia käytäntöjään työkalun käytölle.”

Kiiskinen uskoo, että etätyön pelikirjan laatiminen on sitä tärkeämpää, mitä vähemmän organisaatiossa on tehty etätöitä ennen koronaa. ”Nyt kun etätyötä on takana jo monta kuukautta, huomion pitäisi kiinnittyä siihen, miten työnteon tapoja kehitetään ja tehostetaan. Pelikirja on hyvä keino optimoida toimintaa”, hän pohtii.

Ota päivän pulssi

Mitä oman organisaation tai tiimin etätyön pelikirjaan sitten kannattaisi laittaa? Kiiskisen mukaan keskeinen ”rakennuspalikka” tässä on päivittäinen kokous eli Daily. Daily on aikarajattu 15 minuutin aamukokous, jota voi sitten seurata laajempia palavereja päivän mittaan.

”Dailyssä tiimi seuraa ja koordinoi omaa tekemistään. Perinteinen viikkokokous toimii silloin, kun koko tiimi voi kommunikoida toimistolla ex-tempore, mutta tässä uudessa tilanteessa pitää varmistaa, että kaikille on selvää, mitä muut tekevät.”

”Toinen hyödyllinen asia on laskea puhelimen käytön kynnystä – tuntuvasti. Jokaisesta kysymyksestä saa ja pitää soittaa”, muistuttaa Kiiskinen.

”Jos kerran ei voi enää koputtaa kollegan ovelle, täytyy soittaa tai viestiä muuten.”

Vastataan niihin viesteihin!

Etätyön mieliharmeja ovat sähköpostit, joihin ei vastaa edes kaiku. Kiiskinenkin myöntää tuskastuneensa, kun pyysi blogikirjoitukseensa kommentteja kolmelta taholta, eikä saanut viestin viestiä keneltäkään.

”Se turhauttaa, kun ei saa mitään reaktiota ja on pakko alkaa soitella perään”, hän naurahtaa.

Kiiskisen vinkki onkin selvä: reagoikaa erityisesti katselmus- ja kommenttipyyntöihin. ”Sopikaa myös, miten ne toimitetaan – puhelimitse, sähköpostitse vai slackissä.”

Töihinpaluu-bluesin uudet sävelet

Kesän jälkeen työnteko maistuu tyypillisesti puulta – mutta etätyön kohdalla ”paluu sorvin ääreen” voi olla vaarallisen venyvä käsite. Kiiskinen huomauttaa, että kotona prokrastinaatiomahdollisuudet ovat loputtomat – ja keittiön siivoaminen alkaa äkisti kiinnostaa, kun pitäisi kirjoittaa kymmensivuinen raportti.

”Itsestä pitää ottaa niskasta kiinni, ’leimata kellokortti’ aamulla ja tehdä töitä ihan kuten toimistollakin.”

Taukoja voi, ja täytyykin olla – ja hauskaakin saa pitää. ”Käytä hyväksesi etätyön vapaus, mutta älä unohda, että olet töissä.”

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Pexels

Julkaistu: 09/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »