mainos_1027

Johtaminen
Työaika
Työympäristö
Yrityskulttuuri

Näin korjaan koordinaatiokaaoksen - ja vapautan kokeneet, sitoutuneet ja lahjakkaat asiantuntijat byrokratian kahleista

artikkelikuva: Näin korjaan koordinaatiokaaoksen - ja vapautan kokeneet, sitoutuneet ja lahjakkaat asiantuntijat byrokratian kahleista

Koordinaatiokaaos kuvaa kuinka kasvava organisaatio sirpaloituu, kasvattaa byrokratiaa ja kangistuu. Ääritapauksessa kyky vastata kilpailijoiden haasteisiin romahtaa, kuten kävi NOKIAn puhelimille. Tietämyksen luominen on polku pois koordinaatiokaaoksesta. Ensin luodaan oppimisen rakenteet, ja suuret rakennemuutokset seuraavat, kun ymmärrystä on riittävästi.

Ilmiö on tunnistettu moneen kertaan

Koordinaatiokaaoksesta kertovat esimerkiksi Gary Hamelin viimeisin kirja "Humanocracy" /1/, Joseph Tainterin tutkimus kulttuurien romahduksesta /2/ tai Steve Bungayn sotahistorian ja johtamisen vertailu /3/. Näistä on kerrottu lisää kirjassamme Koordinaatiokaaos sekä aikaisemmassa HR-viestin artikkelissa. Gosein verkkosivulta löytyy myös lisätietoa sekä suosittu video aiheesta.

Koordinaatiokaaoksen korjaaminen on vaikeaa

Organisaatiot ovat luonnollisesti yrittäneet korjata tilannetta moneen kertaan. Korjausyritykset kuitenkin kärsivät samasta koordinaatiokaaoksesta. Ensimmäinen perusvirhe on, että avainhenkilöt, ylin johto mukaan lukien, eivät ehdi panostaa omaan oppimiseensa. Joko yritetään kopioida valmis malli, tai delegoidaan muutostyö. Silloin avainhenkilöt eivät omista muutosta, kriittiset uudet yksityiskohdat eivät sovikaan yhteen, ja turhautumisen jälkeen palataan vanhaan. Toinen kompastuskivi on systeemisten ongelmien korjaaminen pinnallisesti tai kapeasta näkökulmasta, mikä tutkitusti vain lisää byrokratiaa. Nämä virheet voidaan välttää ainoastaan luomalla riittävän syvällinen tietämys oman organisaation toiminnasta ja tarvittavasta muutoksesta.

Näin muutos onnistuu

Gosei

Video tiivistää periaatteet, kuinka tämä systeeminen virhetoiminto korjataan.

Lisätietoja:
Gosei Oy
gosei.fi
Ari Tikka: 0400 308 304

Lisätietoja:

1. Gary Hamel: "Humanocracy: Creating Organizations as Amazing as the People Inside Them"

2. Joseph Tainter: “The Collapse of Complex Societies ”

3. Stephen Bungay: “The Art of Action”

4.gosei.fi/blog/scaling-agility-or-bureaucracy

5. Nyman, Tikka, Turunen: “Koordinaatiokaaos”, myös äänikirjana

6. coordinationchaos.com

Julkaistu: 06/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »