mainos_1038

Hyvinvointi

Uusi tapa edistää mielenterveyttä työelämässä

artikkelikuva: Uusi tapa edistää mielenterveyttä työelämässä

Työn imu sekä arvostava ja kannustava työilmapiiri ovat tavoittelemisen arvoisia asioita jokaisella työpaikalla. Organisaatioille ne tarkoittavat parempia työsuorituksia ja parempaa tuottavuutta. Työntekijöille ne merkitsevät vahvempaa mielenterveyttä ja parempaa elämänlaatua.

Hyvän mielen työpaikka -merkki® kannustaa organisaatioita edistämään mielenterveyttä. Se on työväline, joka tarjoaa tietoa ja suosituksia työyhteisöjen mielen hyvinvointia tukevan toimintakulttuurin ja rakenteiden kehittämiseen. Samalla se on myös tunnustus mielenterveyden edistämiseen sitoutuneille organisaatioille.

Jokaisella työpaikalla voidaan edistää mielenterveyttä. Mielenterveys on niin tärkeä osa työkykyä ja terveyttä, ettei sitä voida organisaatioissa ohittaa. Myönteisiä muutoksia voi saada aikaan jo pienillä arkisilla asioilla.

”Työpaikoille, joissa voidaan hyvin, on ominaista keskinäinen arvostus, luottamus ja toisista välittäminen. Niissä tunnetaan yhteenkuuluvuutta, psykologista turvallisuutta ja johtaminen on oikeudenmukaista ja tasapuolista. Tällaiset työpaikat tekevät hyvää tulosta ja houkuttelevat puoleensa parhaita osaajia. Lisäksi ne selviytyvät paremmin muutostilanteissa”, sanoo erityisasiantuntija, psykologi Sari Nuikki MIELI ry:stä.

Hyvän mielen työpaikka -merkki

Viime syksynä lanseerattu Hyvän mielen työpaikka -merkki® on otettu innostuneesti vastaan. Yli 30 organisaatiota on jo hakenut merkkiä ja uusia hakemuksia saapuu tasaisesti. Tunnuksen ovat saaneet VTT, Accenture, Alko, A-Lehdet, Futurice, Valio, Wörks ja moni muu. Mukana on myös pienempiä yrityksiä ja yhdistyksiä sekä ensimmäisenä kuntana Kempele.

”Hyvän mielen työpaikka -merkki® on erinomainen väline kaikille työpaikoille. Merkin sivustolle on koottu tietoa ja vinkkejä mieliystävällisemmän työpaikan rakentamiseen ja merkki tarjoaa käytännöllisen kehyksen kehittämistyön tueksi”, kertoo suunnittelija Sirpa Väänänen MIELI ry:stä.

”Hyvän mielen työpaikka -merkki® soveltuu kaikille organisaatioille riippumatta siitä, missä vaiheessa mielenterveyden edistämistyössä ollaan menossa. Tunnustus on myös mainio tapa osoittaa, että organisaatiossa on sitouduttu huolehtimaan henkilöstön hyvinvoinnista ”, Väänänen jatkaa.

Merkin myöntää MIELI ry hakemusten perusteella. Tunnuksen saamisen edellytyksenä on suunnitelma toimenpiteistä, joilla kehitetään työpaikan mielenterveyden johtamista, mielenterveyttä edistäviä arkikäytäntöjä sekä tapoja tukea työntekijöiden mielenterveyttä erilaisissa elämäntilanteissa. Merkki myönnetään vuodeksi kerrallaan ja se on maksuton.

Kuva

Mielenterveyden edistäminen työpaikoilla kannattaa

Mielenterveyden voimavarojen vahvistamisella vaikutetaan myönteisesti organisaatioiden menestykseen.

”Hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneempia ja saavat enemmän aikaan. Mielenterveyden edistäminen on taloudellisestikin järkevää, sillä mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot aiheuttavat merkittäviä kustannuksia ja tuottavuuden menetyksiä. Työntekijöiden psyykkinen hyvinvointi on organisaatiolle kilpailuetu”, muistuttaa Sari Nuikki.

”Jokaisella työpaikalla on mielijalanjälki. Se kevenee tai kasvaa sen mukaan, miten työntekijät voivat. Mielijalanjälkeä keventämällä rakennamme kestävämpää työelämää ja parempaa tulevaisuutta kaikille”, summaa Nuikki.

Lisätietoja Hyvän mielen työpaikka -merkistä: hyvanmielentyopaikka.fi/

Suomen Mielenterveysseura

Suomen Mielenterveysseura

Julkaistu: 08/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viesti



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »