mainos_1027

Hyvinvointi
Työympäristö

Ilmanlaadulla on suuri merkitys työhyvinvointiin - ilmanpuhdistimen oikealla valinnalla olosuhteet saadaan terveysturvalliseksi

artikkelikuva: Ilmanlaadulla on suuri merkitys työhyvinvointiin - ilmanpuhdistimen oikealla valinnalla olosuhteet saadaan terveysturvalliseksi

Camfil City M toimistossa.

Sisäilma voi sisältää epäpuhtauksia ja saasteita jopa viisikymmenkertaisesti ulkoilmaan verrattuna. Työpaikoilla lisähaasteensa sisäilmalle tuo se, että rakennus kerää sisäänsä suuren joukon ihmisiä samanaikaisesti pitkäksi ajaksi kerrallaan. Tämä jo itsessään aiheuttaa kemikaali- ja pienhaiukkaskuormaa.

Tehokkaalla ilmanvaihdolla ja HEPA-ilmanpuhdistimilla voidaan torjua virustartuntoja

Koronapandemian yhteydessä on kiinnostuttu siitä, voiko tehokkaalla ilmanvaihdolla torjua myös virusten leviämistä. Tutkimuksissa on todettu, että riittävällä ilmanvaihdolla voidaan pienentää riskiä sairastua, koska ilmanvaihto ja -kierto laimentavat viruspitoisuutta huomattavasti.

Mikäli olemassa oleva järjestelmä ei mahdollista riittävää ilmanvaihtoa, niin silloin nopein, helpoin ja edullisin tapa on hankkia tilaan HEPA-suodattimilla varustettuja ilmanpuhdistimia, jotka suodattavat pienhiukkaset, virukset, bakteerit ja homeet. Tarvittaessa voidaan suodattaa myös kaasumaiset epäpuhtaudet, kuten VOC, formaldehydi ja otsoni.

Ilmanpuhdistimen mitoitus sekä sijoitus tilan ja käyttötarpeen mukaan on avainasemassa

Yhdellä laitteella ei voi korjata kaikkia ongelmia. Ammattilaisen mitoittama laitemäärä varmistaa riittävän ilman kierrättämisen tilassa. Toinen pohdittava asia on sijoitus. Laite on sijoitettava keskeiselle paikalle, sinne missä ihmiset ovat. Silloin myös äänitasolla on iso merkitys, koska ilmanpuhdistimen on oltava tarpeeksi hiljainen, ettei se häiritse ihmisiä työssään. Sermit, hyllyt ja muut esteet tulee huomioida sijoituksessa hyvän ilmankierron varmistamiseksi.

kuva
City M värit sopivat erilaisiin sisustuksiin.

Camfil CITY M -ilmanpuhdistimen vahvuuksia ovat suodatusteho, hiljaisuus ja muotoilu

CITY M -ilmanpuhdistimessa on standardin EN 1822:2019 mukaiset HEPA-suodattimet ja lisäksi aktiivihiilisuodattimet, joten se poistaa sekä pienhiukkaset että kaasumaiset epäpuhtaudet ja hajut ilmasta. Siten se helpottaa myös allergikkojen ja astmaatikkojen oleskelua tiloissa. Laite on erittäin hiljainen ja selkeä design mahdollistaa sijoituksen keskeisellekin paikalle. Huollon tarve on erittäin pieni eikä vaadi erikoisosaamista.

Miten voi varmistaa, että HEPA-suodatin on sellainen kuin sen tulee olla

Ilmanpuhdistimien yhteydessä on tarjolla myös sellaisia HEPA-suodattimiksi nimettyjä suodattimia, jotka eivät välttämättä täytä vaadittuja suodatuskriteereitä. Testausvideosta näkyy että pelkkä nimi ei takaa toivottua lopputulosta. Ainoa keino varmistaa, että HEPA-suodatin on sitä mitä luvataan, on vaatia siltä standardin EN 1822:2019 mukaisuus.

kuva
Kaksi isoa suodatinta takaavat pitkän käyttöiän ja vaihto on helppoa.

Standardissa edellytetään, että jokainen suodatin on yksilötestattu vuotojen varalta jo tehtaalla. Jokaiselle suodattimelle annetaan oma sarjanumero ja vuototestaus kohdistettuna sille sarjanumerolle tulee osoittaa dokumentoinnilla. Näin voidaan osoittaa käyttäjälle, että juuri hänen käyttöönsä tuleva HEPA-suodatin poistaa ilmasta pienimmätkin hiukkaset.

Camfilin ilmanpuhdistimien valikoimassa on malleja myös varastoihin ja teollisuuteen. Kaikissa niissä on HEPA-suodatus, joten turvallinen sisäilma voidaan taata myös suuremmissa tiloissa.

Lisätietoja: www.camfil.fi

Julkaistu: 04/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »