mainos_1027

Työlaki

Mustaa valkoisella - sopimustieto.fi raivaa asiakirjaviidakon PK-yrityksen puolesta

artikkelikuva: Mustaa valkoisella - sopimustieto.fi raivaa asiakirjaviidakon PK-yrityksen puolesta

Yritysten toiminta perustuu viime kädessä erilaisiin sopimuksiin. Monet suomalaiset pk-yritykset ovat perinteisesti luottaneet suullisiin sopimuksiin, joiden tulkinta voi kuitenkin osoittautua myöhemmin varsin kimurantiksi. Varatuomari Marko Teppo huomasi muutama vuosi sitten, että kirjalliset sopimukset jäävät usein täysin solmimatta ja talossa kuin talossa mennään suullisten sopimusten varassa.

Teppo perusti Sopimustieto-nimisen yrityksen vuonna 2015, jotta ”asiakirjamaailma” saataisiin linkitettyä osaksi yrittäjien arkea mielekkäällä tavalla. Juristit eivät ehkä Sopimustiedon palveluista ilahdu, sillä sen Sopimuskoneen kautta yritykset saavat valmiit, päivittyvät asiakirja- ja sopimussisällöt miltei mihin tahansa yritystoiminnassa tarvitsemaansa dokumenttiin. Palvelussa on myös sähköinen allekirjoitus SopimusSign ja automaattinen arkisto.

”Erilaiset HR-toimintoon liittyvät asiakirjat ovat meillä iso fokus, mukana ovat esimerkiksi työsopimus, työtodistus, lomautusilmoitus ja vaikkapa harjoittelijasopimukset”, Teppo kuvailee.

Sopimustieto Oy:llä on tuhatkunta yritysasiakasta, joista tilitoimistoja noin 300. ”Aika moni asiakas on liikkeellä nimenomaan työsuhdekärjellä ja arvostaa sitä, että Sopimuskoneessa on valmiita ja juridisesti korkealaatuisia sopimussisältöjä.”

Lataa arvoa yritykseen
Marko Tepon mukaan Suomessa on liian helposti ”menty piiloon” sen taakse, että myös suullinen sopiminen on valtakunnassa sallittu. Aina se ei kuitenkaan ole fiksua pitkällä tähtäimellä. Tepon mukaan, kun yritystä ollaan myymässä, ei näytä kovin hyvältä, jos yrityksen sopimuksista ja sitoumuksista on kaikenlaista suullista mututietoa tyyliin ”näin me on aina tehty”.

”Yritysostoissa tehtävä due diligence kohdistuu nimenomaan sopimuksiin ja sitoumuksiin. Jos yritystoiminnan asiakirja- ja sopimusdokumentaatio on hyvässä kuosissa, tämä luo yritykselle arvoa”, toteaa Teppo, joka on ollut mukana noin 50 yritysjärjestelyssä.

Kun dokumentit ovat ojennuksessa, pitkää päivää tekevä yrittäjä voi saada elämäntyöstään paremman korvauksen firmaan myydessään - asia, jota juoksuhaudoissa ei kenties tule ajatelleeksi, kun on pakko painaa laput silmillä eteenpäin.

Sopimustiedossa työskentelee 16 ihmistä, jonka lisäksi 5-8 koodaria kehittää palvelua eteenpäin. Tavoitteet ovat korkealla: vuonna 2020 Sopimustiedolla pitäisi olla 10 000 asiakasyritystä ja 1 500 tilitoimistoa pelkästään Suomessa.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Suomen Sopimustieto Oy

Julkaistu: 10/2018

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »