mainos_1027

Hyvinvointi

Työhyvinvoinnin tulevaisuus sormiesi ulottuvilla

artikkelikuva: Työhyvinvoinnin tulevaisuus sormiesi ulottuvilla

Livit by Nightingale Health -palvelu auttaa ottamaan terveyden omiin käsiin – eli tunnistamaan riskit ja muuttamaan suuntaa ajoissa. Nyt myös työnantajille tarjottava palvelu mullistaa tavan huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista ja antaa täysin uudenlaiset mittarit sen seuraamiseen.

Ihmismieli on terveysasioissa taipuvainen toimimaan reaktiivisesti. Ellei kohdalle osu sairauden vahvistavaa testitulosta tai sietämätöntä kipua, tahdomme ajatella, ettei meitä vaivaa mikään. Tämä lähestymistapa ei ole haitaksi silloin, kun puhutaan hammassärystä tai mahdollisesti nyrjähtäneestä nilkasta. Mutta entä kun on kyse vakavammista, kroonisista elintapasairauksista?

”Sydänsairaudet ovat yksi esimerkki sairauksista, jotka kehittyvät ihmiskehossa hitaasti herättämättä huomiota”, kertoo Teemu Suna, Nasdaq Helsinki First North -listatun terveysteknologiayhtiö Nightingale Healthin toimitusjohtaja. ”Vuosien, välillä vuosikymmentenkin, aikana keho kuitenkin antaa jo molekyylitasolla viitteitä sairauden kehittymisestä. Meidän on osattava lukea ja tulkita näitä signaaleja.”

Tyypillisesti taistelu elintapasairauksia vastaan alkaa vasta akuutin diagnoosin jälkeen. Tällöin on usein liian myöhäistä tehdä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä – vaikka ne olisivat monesti voineet viivyttää sairauden puhkeamista merkittävästi, jopa estää sen kokonaan. Ennaltaehkäisevät toimet ovat mahdollisia jo silloin, kun sairaudesta ei ole vielä näkyviä merkkejä, kunhan olemme kokonaisvaltaisesti perillä siitä, mitä kehossamme tapahtuu.

”Elintavat ovat yksi merkittävimmistä kroonisiin sairauksiin vaikuttavista tekijöistä. Sekä niiden aiheuttamisen että ehkäisemisen kannalta”, Suna huomauttaa. ”Jos saamme ajoissa tiedon sairauden kehittymisestä, tai edes sen saamisen riskistä, voimme reagoida sen mukaisesti.”

Nightingale Health tuo tämän elintärkeän tiedon jokaisen sormien ulottuville.

kuva

Muutama pisara verta antaa tietoa tulevaisuuden sairastumisriskeistä

Nightingale Healthin kehittämä verianalyysiteknologia tuottaa yhdestä verinäytteestä luotettavasti enemmän tietoa kuin perinteiset teknologiat. Hyödyntämällä tekoälyä ja yhtiön käytössä olevia laajoja terveystietoaineistoja voidaan yksittäisestä verinäytteestä saadut mittaustulokset yhdistää tulevaisuuden sairastumisriskeihin. Näin saadaan selkeä kuva useita eri sairauksia koskevista riskeistä ja mahdollisuus reagoida ennaltaehkäisevästi ajoissa.

Nightingale Healthin kuluttajille suunnattu Livit-palvelu yhdistää käänteentekevän analyysiteknologian kotitestipakkaukseen ja kuluttajaystävälliseen mobiilisovellukseen. Livit-sovellus antaa käyttäjille mahdollisuuden hallita omaa terveyttään. Se tarjoaa kattavan kuvan sydämen, mielen, vastustuskyvyn ja aineenvaihdunnan hyvinvoinnista.

Lisäksi se ennustaa käyttäjälle niin sanottujen terveiden vuosien määrän – eli arvion siitä, kuinka monta vuotta käyttäjä todennäköisesti elää, ennen kuin hän sairastuu elämänlaatua merkittävästi heikentävään sairauteen. Tekemällä kotitestin uudelleen voi seurata esimerkiksi unen määrässä tai stressitasoissa tapahtuneiden muutosten vaikutuksia terveiden vuosien määrään.

”Livit-testi on helppo ja luotettava tapa mitata, miten elintavat vaikuttavat kehoon”, Suna kertoo. ”Kun tätä tietoa hyödyntää muuttamalla ruokavaliotaan tai lisäämällä liikunnan määrää, voi nähdä, miten kehon molekyylit reagoivat jo kauan ennen kuin muutoksia pystyy havaitsemaan peilistä tai vaa’alla.”

Nightingale Healthin teknologialla on vaadittavat viranomaishyväksynnät; sen laboratorioiden toiminta perustuu sertifioituun laatujärjestelmään EN ISO 13485- ja SFS-EN ISO/ IEC 17025:2017 -standardien mukaisesti ja kaikki verinäytteet analysoidaan CE-merkityllä in vitro -diagnostiikkaan tarkoitetulla lääkinnällisellä laitteella. Livit by Nightingale Health -palvelun lisäksi yhtiön teknologia on maailmanlaajuisesti sekä tutkijoiden että yksityisen terveydenhuollon käytössä.

kuva

Maailmanlaajuinen ennaltaehkäisevän terveyden vallankumous

Ennaltaehkäisevällä hoidolla on mahdollisuus mullistaa perusterveydenhuolto, mukaan lukien työterveys ja -hyvinvointi, maailmanlaajuisesti. Nightingale Health on yksi koko alan muutosta edistävistä uranuurtajista. Vaikka ihmisten tavat ja tottumukset muuttuvat hitaasti, Suna uskoo, että asenteet ovat muutettavissa – tekemällä tarkasta terveysdatasta helposti käsiteltävää ja ymmärrettävää. Siksi yhtiö rakentaa ja kehittää ratkaisuaan jatkossakin suuri yleisö kohderyhmänään, jotta mahdollisimman moni voi hyödyntää sitä.

”Emme usko, että ihmiset varsinaisesti kieltäytyisivät muuttamasta elintapojaan. Sen sijaan uskomme, että he eivät ehkä ole tarpeeksi kiinnostuneita ylläpitämään terveyttään joka päivä, koska heillä ei ole käytössään tarpeeksi vakuuttavia ja motivoivia työkaluja ja mittareita. Niinkin yksinkertaiselta kuulostavat asiat, kuin kotona tehtävä testi ja mobiilisovelluksen tarjoamat selkeät tulokset ja tulevaisuuteen katsova ennuste, voivat saada aikaan pysyvän muutoksen.”

kuva

Johda organisaation hyvinvointia tiedolla, älä mututuntumalla

Nyt työnantajille tarjottava Livit for Employers mullistaa tavat huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista ja antaa täysin uudenlaiset mittarit sen seuraamiseen. Työnantaja voi hankkia työntekijöidensä käyttöön Livit-testipaketteja lahjana tai esimerkiksi osana systemaattista työhyvinvoinnin kehittämistä ja seurantaa.

Jokainen työntekijä saa tutkimuksien tulokset ja ennusteen terveydestään omaan älypuhelimeensa. Samalla työnantaja saa käyttöönsä tiimi- ja organisaatiotason anonyymit yhteenvedot tuloksista. Se mahdollistaa ongelmakohtiin puuttumisen ennaltaehkäisevästi ja riskien tunnistamisen, ennen kuin ne alkavat näkyä kustannuksissa.

Keskimääräisen sairaspoissaolopäivän hinta yritykselle oli Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuksessa lähes 400 euroa ja tyypillinen työntekijä sairauden takia poissa 5–7 päivää vuosittain. Lisäksi sairauksien aiheuttaman työtehon laskun silloin, kun työntekijä ei jää pois töistä, arvioidaan aiheuttavan vastaavat kustannukset vuosittain. Koko Suomen tasolla sairauspoissaolojen kustannukseksi arvioidaan noin 4,9 miljardia euroa vuodessa.

Livit antaa työkalut seurata työhyvinvoinnin isoa kuvaa pidemmällä aikavälillä. Se voi auttaa esimerkiksi nopeuttamaan palautumista, hallitsemaan stressiä ja edistämään työssä jaksamista. Se tehostaa osaltaan myös muiden työhyvinvointihankkeiden vaikuttavuutta, kun työntekijöillä on mahdollisuus nähdä niiden konkreettinen vaikutus. Samalla työnantajalla on mahdollisuus innostaa jokainen ottamaan enemmän vastuuta omasta terveydestään.

Tilaa Livit työntekijöidesi ja organisaatiosi käyttöön – näin helppoa se on:

1. Ota yhteyttä (nightingalehealth.com/tyonantajille) ja autamme löytämään palvelupaketin, joka mukautuu yrityksesi tarpeisiin ja aikatauluihin.

2. Järjestämme inspiroivan kick-off-tilaisuuden työntekijöillesi – sisältäen oheismateriaalit ja ohjeet.

3. Työntekijät tekevät testin itse kotonaan. Testitulokset toimitetaan Livit-sovellukseen jokaisen omassa älypuhelimessa.

4. Työnantajana saat käyttöösi selkeät tiimi- ja organisaatiotason yhteenvedot johtopäätöksineen.

5. Tehtyjen muutoksien vaikutusta terveyteen ja työhyvinvointiin seurataan jatkotesteillä.

Julkaistu: 01/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 1/2024

HR viesti
mainos_1031
mainos_1042Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »