mainos_1081

Yrityskulttuuri

Liikelahja todentaa ja rakentaa yrityskulttuuria

artikkelikuva: Liikelahja todentaa ja rakentaa yrityskulttuuria

Kuva: Pexels

Henkilöstölle annetut liikelahjat heijastavat yrityksen arvoja ja luovat yrityskulttuuria ja työnantajamielikuvaa – hyvässä tai pahassa. Lahjojen tulisi edustaa yrityksen arvoja ja yrityskulttuuria.

Vastuullisuus on tämän päivän yrityskulttuurin kestotrendi, jonka merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Yrityskulttuuri perustuu muun muassa yrityksen arvoihin ja tavoitteisiin: Miksi yritys on olemassa, minne menossa, millä keinoin?

Yhä useammalla yrityksellä on jo vastuullisuusstrategia, joka säätelee toimintaa. Vastuullisuuden tulisi näkyä myös yrityksen antamissa liikelahjoissa. Niillä voidaan luoda sekä sisäistä että ulkoista yrityskuvaa. Koko ajan kasvava näkemys yritysmaailmassa on se, että vastuullisuus on myös kannattavaa bisnestä.

Vastuullinen, arvostusta viestivä lahja

Vastuullinen, arvostava ja toimiva yrityskulttuuri saa työntekijät antamaan parastaan ja sitoutumaan työhönsä. Työntekijöille annetut liikelahjat ovat yksi yrityksen keinoista osoittaa arvostusta henkilöstölleen.

Arvostusta heijastavat liikelahjat motivoivat, kannustavat ja sitouttavat henkilökuntaa. Ajatuksella valittu, vastuullinen liikelahja kertoo osaltaan, että työntekijä ja hänen panoksensa yritykselle on tullut nähdyksi.

Huolimattomasti, ilman ajatusta valitut lahjat voivat toimia päinvastoin. Pahimmillaan huono lahja tuhoaa sekä työntekijöiden motivaatiota että koko yrityskuvaa. Siksi liikelahjojen valintaan kannattaa panostaa ajattelua ja rahaakin.

”Onnistunut elämyslahja muistetaan parhaimmillaan koko loppuelämän.

Lahjavalintoihin vaikuttavat suuret ajan trendit sekä yleinen maailmantilanne. Vastuullisuuden kasvun vastavoimana ajassamme on paljon vääryyttä ja pelon tunnetta, jota sitäkin liikelahja voi omalta pieneltä osaltaan hitusen helpottaa, jos lahja omalta osaltaan vähentää epäreiluutta maailmassa ja parantaa ihmisten oloja.

Saajalleen hyödyllinen ja pitkään käytössä pysyvä kestävä lahja muistuttaa itsestään jokaisella käyttökerralla ja tekee antajansa hyväksi yritysmielikuvatyötä yhä uudelleen ja uudelleen.

Kestävän lahjan vaikutus kantaa pitkään

Ei ole samantekevää, onko liikelahja hankittu rihkamakauppiaalta, vai ympäristön kannalta kestävistä raaka-aineista, vastuullisesti toimivalta kumppanilta. Myös tuotteiden tuotantotavalla on merkitystä. Ekologisesti kestäviä materiaaleja käyttävä, eettiset normit täyttävä yritys on yhä halutumpi kumppani.

Puisiin koruihin ja kodintuotteisiin erikoistuneen Aarikan kaikki korut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

”Olemme avainlippuyritys ja on hienoa, jos liikelahjat pystyy hankkimaan Suomesta tietyltä yritykseltä. Aarikka on tänä vuonna 70-vuotias ja meidän repertuaarimme on klassikko. Tuotteemme, kuten pässi tai kynttilänjalka ovat kestäneet aikaa. Sekin on vastuullisuutta”, Aarikan toimitusjohtaja Riia Sandström toteaa.

Aarikassa uskotaan, että suomalainen osaaminen, läheltä tulevat raaka-aineet ja kuljetuksen päästöjen väheneminen sekä toimitusaikojen nopeutuminen ja varmuus ovat asioita, joita asiakkaatkin osaavat arvostaa.

”Tosin välillä kyllä ihmettelen suomalaista ostomentaliteettia: Ensin kovasti toitotetaan suomalaisista tuotteista, mutta lopulta ostetaan kuitenkin halvan hinnan perusteella tuote jostakin kauempaa”, Sandström sanoo.

Lahja voi olla designiltaan ainutlaatuinen, yksilöllinen ja arvokaskin, mutta sen raaka-aine ei välttämättä täytä vastuullisuuskriteereitä. Esimerkiksi jalometalleista tehtyjen korujen raaka-aine voi olla peräisin kyseenalaisista lähteistä, ja perustua sekä ympäristön että työvoiman riistoon ja hyväksikäyttöön. Tuotteiden taustoihin on syytä perehtyä ja valita sellainen lahjan toimittaja, joka on varmistanut, että tuotteen vastuullisuusasiat ovat kunnossa.

Puu on Aarikalle keskeisin ja omin raaka-aine. Se hankitaan luotettavilta yhteistyökumppaneilta, joilla on valmius kehittää kalustoaan ja tuotantomenetelmiään mahdollisimman tehokkaiksi ja ympäristöystävällisiksi.

Käsin koottua vastuullisuutta

Jokainen Aarikan tuote kootaan käsin Suomessa kotityöntekijöillä ja työpajoissa, kuten Pelastusarmeijan asumispalveluyksikössä. Toiminnan kautta tuetaan syrjäytyneiden työllistämistä ja osallistamista yhteiskuntaan. Viime vuonna Pelastusarmeijan työpajoissa valmistettiin lähes 30 000 Aarikan tuotetta.

”On merkittävä asia myös kansantalouden kannalta, että voimme tarjota työaktiviteettia henkilöille, jotka sitä tarvitsevat päästäkseen takaisin raiteille. Me pystymme antamaan heille merkityksellistä työtä, josta tiedämme, että he nauttivat siitä”, Sandström sanoo.

Työssä saa vastuuta ja samalla työntekijät saavat mahdollisuuden tienata osan rahoistaan töitä tekemällä. Myös Pelastusarmeijan mukaan Aarikan tarjoama työ on ollut tärkeä ja itsetuntoa kohottava tekijä työntekijöille.

Lisäksi tuotteita kokoavat kotityöntekijät, joille työllistyminen saattaa erilaisten elämäntilanteiden, kuten pienten lasten takia, olla haasteellista – tai jotka vain puhtaasti nauttivat käsillä tekemisestä.

Tervetuliaislahjalla mukaan joukkoon

Monet yritykset antavat uusille työntekijöilleen tervetuliaislahjan, jossa voi olla vaikkapa erilaisia käytännöllisiä räätälöityjä tuotteita. Tervetuliaislahjan ei tarvitse olla kallis. Pienikin huomionosoitus tuntuu mukavalta ja pohjustaa rakentavasti alkavaa uutta työsuhdetta.

Työntekijöiden moninaisuus on kasvava trendi, joka kannattaa huomioida lahjavalinnassa. Lahjakortti ja koodit erilaisiin palveluihin ja elämyksiin voi olla hyvä ja vastuullinen valinta, joka antaa saajalle mahdollisuuden vaikuttaa lahjaan. Näin voidaan tukea myös työyhteisön monimuotoisuutta ja huomioida yksilöllisiä tarpeita ja toiveita.

Onnistunut elämyslahja muistetaan parhaimmillaan koko loppuelämän ja samalla voidaan luoda yhteishenkeä työyhteisöön. Esimerkiksi uuden liikuntalajin kokeilumahdollisuus voi tuoda mukanaan jopa uuden harrastuksen työntekijälle, millä on varmasti vaikutusta työntekijän hyvinvointiin.

Tosin taas on huomioitava, että kaikki suositutkaan elämykset eivät ole suinkaan eettisesti ja ekologisesti kestävältä pohjalta rakennettuja, joten tähänkin on syytä paneutua elämyslahjaa valittaessa.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Aarikka

Julkaistu: 06/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »