mainos_1041

HR-järjestelmät
Johtaminen
Rekrytointi
Työaika
Työlaki

NÄKÖKULMA

Suorahaku toimii strategisena työkaluna

artikkelikuva: Suorahaku toimii strategisena työkaluna

Jatkuvasti yleistyvä suorahaku on laajentunut käsittämään paljon muutakin kuin vain tietyn avainhenkilövalinnan menetelmän. Kirjoittaja: Anne Koivusaari

Yhä useammin suorahakua voidaan käyttää myös johdon strategisena työkaluna. Silloin sillä halutaan saada aikaan ja alleviivata merkittävää muutosta esimerkiksi organisaation murrosvaiheessa, yrityksen liiketoiminnassa tai johtamisessa ylipäätään.

Suorahaku on hyvin lähellä liikkeenjohdon konsultointia
Prosessi on yrityksen edustajan ja konsultin sekä hänen tiiminsä yhteinen matka, jolla parhaimmillaan käydään aitoa, sparraavaa keskustelua. Jotta suorahaussa löydetään oikeat ehdokkaat, konsultin on pakko ymmärtää organisaation keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteet ja tarpeet.

Suorahakuun ei voi rynnätä vain etsimään ”sitä oikeaa”. Jotta sopivin kandidaatti löytyy ja päästään parhaaseen lopputulokseen, vaaditaan pitkäjänteistä työtä. Mitä syvällisempää yhteistyö kumppanin kanssa on, sitä paremmin haettavalle paikalle löytyy se sopivin henkilö.

ManPower, johdon suorahaun muistilista

Suorahakukonsultti näkökulman laajentajana
Suomalainen yrityselämä on hyvin toimialauskollista. Tyypillisesti katsotaan vain lähiympäristöön ja verrataan omaa organisaatiota saman toimialan yrityksiin.

Suorahakukonsulttia voi hyvin käyttää hyödyksi oman näkemyksen avartamisessa. Prosessiin liittyy aina kysymyksiä, joiden yhteydessä konsultti voi tuoda organisaatioon tietoa toimialan ulkopuolelta. Katsomalla ennakkoluulottomasti ympärilleen voi nähdä niitä ratkaisuja, joita oman yrityksensä muutoksessa tarvitsee ja joilla pystyy hallitsemaan murrostilannetta. Osaava suorahakukumppani pystyy tuomaan ulkopuolista, objektiivista näkemystä sekä kyseenalaistamaan ja haastamaan totutun ajattelun.

Aloitetaan suorahakukeskustelut ajoissa
Suorahakuun ei kannata ryhtyä hätiköiden. Ihannetapauksessa keskustelut suorahakukonsultin kanssa aloitetaan jo siinä vaiheessa, kun yrityksessä vasta mietitään erilaisia muutoksia. Näin voidaan yhdessä pohtia myös sitä, onko juuri rekrytointi oikea tapa toteuttaa muutos vai pitäisikö toimia jotenkin muuten. Osaava ja ammattitaitoinen kumppani sanoo ääneen myös sen, jos suorahaku ei kyseisessä tapauksessa toimi muutoksen mahdollistajana.

Avoimuus tuo tuloksia
Suorahaku on tietysti aina äärimmäisen luottamuksellinen prosessi kaikille osapuolille. Se ei kuitenkaan tarkoita avoimuuden uhraamista: haussa onnistutaan sitä todennäköisemmin, mitä avoimemmin keskustelua käydään myös asioista, jotka koetaan haasteellisiksi. On ehdottoman tärkeää, että organisaatiosta saadaan vastaus kaikkiin konsultin ja hänen tiiminsä kysymyksiin. Myös lähtö- ja tavoitetila on määriteltävä rehellisesti eikä haaveiden tai toiveiden mukaan.

Kun organisaatiossa aidosti haetaan ratkaisua muutoksen aikaansaamiseen ja läpiviemiseen, kannattaa suorahaku nähdä strategisena toimenpiteenä ja menetelmänä, jonka tehtävänä on varmistaa, että haettu tavoitetila, osaajatarve ja profiili on määritelty perusteellisesti ja realistisesti. Sen jälkeen onnistuneen henkilövalinnan tekeminen on huomattavasti helpompaa.

Anne Koivusaari
Business Director
Experis - ManpowerGroup
www.experis.fi

Anne Koivusaari johtaa kansainvälisen asiantuntija- ja johtotason rekrytointeihin erikoistuneen Experiksen liiketoimintaa Suomessa. Haastavassa osaajamarkkinassa yhä suurempi osa johtajista, asiantuntijoista ja erikoisosaajista etsitään nyt suorahaun keinoin.

Julkaistu: 04/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viesti
mainos_1066
mainos_1069Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »