Rekrytointi
Työpaikkojen Tinder tuo työnantajat ja työtä etsivät yhteen
Organisaatioissa ei aina hahmoteta, millaista osaamista niiltä puuttuu. Piilevä osaamisvaje jää täyttämättä, kun sitä ei pystytä sanoittamaan avoimeksi työpaikkailmoitukseksi. Samaan aikaan toisaalla työttömät työnhakijat etsivät suuntaa uralleen. Kuka toisi nämä kaksi saman pöydän ääreen?
Rekrytointiin tähtäävät koulutukset saattavat uutta osaamista tarvitsevat työnantajat ja työtä etsivät työttömät työnhakijat yhteen. Tavoitteena on työllistää lisäkoulutuksen avulla työttömiä työnhakijoita niin, että rekrytoinnin kustannukset jakaantuvat yritysten ja yhteiskunnan kesken.
Koulutukset tarjoavat työnhakijalle mahdollisuuden työllistyä omalle alalleen tai löytää jotakin aivan uutta. Rekrytointikoulutusten kautta rekrytoidaan yhtä lailla assistentteja kuin toimitusjohtajia niin yrityksiin, yhdistyksiin kuin valtiollekin. Erityisesti pk-yrityksille, joissa rekrytointi on yksin esimiesten vastuulla, rekrytointikoulutukset ovat turvallinen ja kustannustehokas väylä löytää uutta osaamista.
Kun työnantajan piilevä osaamistarve ja työtä etsivän osaaminen kohtaavat, molemmat voivat voittaa jättipotin, tietää rekrytointikonsultti Marjo Heijari Rastorilta.
Heijari haastattelee työssään työnhakijoita, jotka hakeutuvat opiskelemaan Rastorin työllistymiseen tähtääviin koulutuksiin. Rastor kartoittaa yhtäällä piilotyöpaikkoja ja toisaalla työnhakijoiden osaamista ja piilevää potentiaalia. Tavoitteena on, että koulutukseen osallistuva työnhakija ja työnantaja solmivat koulutusjakson aikana tai sen jälkeen työsopimuksen.
Etsimme mätsejä, Heijari tiivistää Rastorin tehtävän ja viittaa deittisovellukseen, jonka käyttäjät etsivät sopivinta kumppania, matchia, muiden käyttäjien joukosta.
Rekrytointiin tähtäävien koulutusten avulla ei täytetä avoimia työpaikkoja vaan etsitään piilotyöpaikkoja ja niihin tekijöitä.
Joskus organisaation piilevät tarpeet ovat niin piilossa, ettei niitä osata osastoillakaan pukea sanoiksi. Ne ovat piilossa jopa HR:ltä, ja silloin voidaan tarvita ulkopuolista kumppania. Silloin me voimme auttaa.
Rekrytointiin tähtäävässä ohjelmassa työnantaja ja työnhakija pääsevät tutustumaan toisiinsa työn merkeissä ennen työsopimuksen solmimista. Työnhakija työskentelee yrityksessä koulutussopimuksella 5-6 kuukauden ajan. Tavoitteena on työllistyminen, mutta koulutussopimus ei sido yritystä rekrytointiin. Virherekrytointien mahdollisuus pienenee, kun hakijalla on paremmat mahdollisuudet perehtyä työn vaatimuksiin ja työyhteisöön. Samalla työnantaja tutustuu hakijaan syvemmin kuin suorahakuprosessin aikana olisi mahdollista. Jos toiveet ja tarpeet kohtaavat, syntyy rekrytointikoulutuksen päätteeksi työsuhde.
Kriisi voi avata uusia ovia
Rekrytointikoulutus on työnhakijalle mahdollisuus päästä sellaiseen työpaikkaan, jota ei olisi omin päin keksinyt hakea. Marjo Heijari on nähnyt näitä tapauksia urallaan paljon.
Työttömäksi jääminen on yksi elämän suurimpia kriisejä. Sen asian kanssa on aivan yksin. Ei lohduta, vaikka yt:issä olisi irtisanottu tuhansia muitakin ihmisiä, Heijari tietää. "Me Rastorilla autamme työnhakijaa tuotteistamaan omaa osaamistaan potentiaalista työnantajaa varten".
RekryKoulutukset ovat virallista työvoimakoulutusta ja ne toteutetaan yhteistyössä paikallisten TE-toimistojen kanssa. RekryKoulutus voidaan toteuttaa yhteistyössä usean yrityksen kanssa tai räätälöitynä juuri teidän yrityksenne tarpeisiin.
Lue lisää rekrytointiin tähtäävistä koulutuksista: Rastor.fi
Teksti ja kuva: Liina Hurri
Julkaistu: 03/2019