mainos_1041

Rekrytointi (vuokratyö)
Työlaki

TOIMITUKSELTA

Projektityöntekijät asunnottomiksi?

artikkelikuva: Projektityöntekijät asunnottomiksi?

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan ohjeistus, joka uhkaa hankaloittaa asuntojen lyhytaikaista vuokrausta on noussut laajasti otsikoihin. Aiheen ympäriltä on kirjoitettu niin Helsingin Sanomissa kuin Kiinteistölehdessäkin. Viimeksi asiasta on julkaissut Kiinteistö- ja talotekniikka KITA , joka haastatteli artikkeliinsa ”Helsingin ohjeistus lainvastainen?” mm. Forenomin toimitusjohtajaa Johannes Kangasta ja Eversheds Asianajotoimiston asianajajaa Olli Iirolaa.

Huomattava vaikutus työvoiman saatavuudelle?

Toimitusjohtaja Kangas piti KITA-median haastattelussa rakennusvalvonnan tekemää ohjeistusta erittäin huolestuttavana ja toivoi, ettei ohjeistus johtaisi ylilyönteihin. Kankaan mielestä ohjeistus on varsin suurpiirteinen ja monitulkintainen ja sillä saattaa olla huomattavia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn työvoiman saatavuuden vaikeutumisen kautta. Pelkästään palveluntarjoajien toimialalta Kangas arvioi päätöksen vähentävän tuhansia työpaikkoja ja jopa yli 100 miljoonaa euroa liikevaihdosta.

Mihin raja vedetään?

Asianajaja Iirola hämmästeli KITA-mediassa rakennusvalvonnan linjausta ja piti erikoisena sitä, että ratkaisu liittyy yksittäiseen tapaukseen, jolla ei ole vielä lainvoimaa. Hän kyseli myös mihin raja ohjeen soveltamisessa vedetään. ”Jos otetaan vaikka tilanne, jossa rakennusfirmalla on Helsingissä huoneisto, johon se majoittaa lyhytaikaisissa työsuhteissa olevia rakennusmiehiä tarpeen mukaan, niin rikkooko tuo yritys silloin ohjetta”, Iirola heittää esimerkin.

Rakennusvalvojan edustajan vastaus KITA-median toimittajan kyselyyn ohjeen vaikutuksesta elinkeinotoimintaan ei vakuuta: ”Kaupungin elinkeino-osasto on osallistunut ohjeen laatimiseen”. KITA-median toimittaja ei ollut tavoittanut Helsingin elinkeino-osastosta ketään, joka olisi halunnut kommentoida asiaa.

Tulevaisuuden työ edellyttää lyhytaikaista asumista

Tulevaisuuden tutkijoiden mielestä tulevaisuuden työ tulee olemaan yhä enemmän pituudeltaan vaihtelevaa, projektiluonteista työtä. Tällä hetkellä tällaista työtä tehdään paljon esimerkiksi rakennusteollisuudessa ja IT-alalla. Jos kaupunki ohjeistuksillaan vaikeuttaa näiden työntekijöiden lyhytaikaista majoittamista, niin kysymys kuuluu: Mihin projektiluontoista työtä tekevät tulisi sitten majoittaa? Hotelleihin vai kenties sillan alle?

Lähde: KITA-median artikkeli ”Helsingin ohjeistus lainvastainen?"

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viesti
mainos_1069
mainos_1066



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »