mainos_1038

Rekrytointi

Rekrytointi ja perehdytys onnistuu myös etänä

artikkelikuva: Rekrytointi ja perehdytys onnistuu myös etänä

Etätyön suuri läpilyönti on tuonut vanavedessään myös etärekrytoinnin ja etäperehdytyksen. Baronan asiantuntijat tietävät, miten näissä onnistutaan ilman lähituntumaa ja kasvokkain oloa.

Seniorikonsultti Kaisa Leskijärvi toteaa, että koronavirus on mullistanut perinteisen rekrytointiprosessin täysin:

”Käytännössä 100 prosenttia rekrytoinneista tehdään nyt etänä.”

Leskijärvi on yllättynyt siitä, miten hyvin työnhakijat ovat sopeutuneet uuteen tilanteeseen. ”Ihmiset ovat olleet positiivisella mielellä ja tekniikka toiminut hyvin – joten kokemukset viime kuukausien ajalta ovat yllättävänkin hyviä.”

Leskijärvi myös uskoo, että etärekrytointi kasvattaa suosiotaan – huomattavastikin – myös akuutin koronavaiheen mentyä: sen verran hyvin se on otettu vastaan. ”Esimerkiksi yhteisen haastatteluajan löytäminen on ollut nyt helpompaa.”

Persoona esiin

Leskijärvi myöntää, että face-to-face-tapaaminen auttaa muodostamaan kokonaisvaltaisemman kuvan hakijasta, ja puhtaasti etäyhteyksien varassa pitää tehdä enemmän töitä henkilökohtaisen yhteyden luomiseksi ja ylläpitämiseksi.

”Esimerkiksi omaa persoonaa voi kuitenkin tuoda hyvin monin tavoin esiin”, hän muistuttaa.

Hyvä hakijakokemus onkin aina se ”iso juttu”, jota Barona hakee – etänä tai muuten.

”Rekrytoinnissa on aina tärkeää antaa hakijalle tietoa itse työstä, yrityksestä ja rekryprosessista – ja nyt koronaaikana täytyy vain varmistaa, että ollaan vielä enemmän yhteydessä”, hän linjaa.

Älä oleta

Seniorikonsultti Krista Pulkkinen tietää, että myös työhön perehdytyksessä kaikki alkaa ja loppuu hyvästä viestinnästä. Etäperehdytyksessä voi näyttää ”kädestä pitäen” vain virtuaalisesti, joten joka välissä on kysyttävä, onko toinen edelleen kärryillä.

”Suurin virhe minkä etäperehdytyksessä voi mielestäni tehdä on olettaa, että työntekijä tietää mitä tehdä, miten tehdä ja että hänellä on kaikki hyvin”, Pulkkinen toteaa ja lisää, että etäperehdytyksessä korostuu nimenomaan tarve aktiiviselle vuorovaikutukselle ja molemminpuoliselle palautteen annolle.

Miten sitten hoidetaan etäperehdytys maaliin asiantuntijan oppien mukaan? Pulkkisen mukaan kaiken lähtökohtana on se, että työntekijä saa riittävät työvälineet ja keinot työn aloittamiseen.

”Uuden työntekijän alun perehdytyksen ydin on, että hän tietää mistä tietoa saa ja kenen puoleen kääntyä, kun työtehtävän tekemisen eteneminen alkaa jumittaa.”

Tervetuloa taloon!

Työntekijän pitää tuntea itsensä aidosti tervetulleeksi ja tiimin jäseneksi heti alkumetreiltä. ”Esimiehen ja perehdyttäjän lisäksi pitää uudelle tiimiläiselle tulla myös kollegat pian tutuiksi, jotta ulkopuolisuuden tunnetta ei synny ja tukiverkosto vahvistuu”, huomauttaa Pulkkinen.

Ratkaisevan tärkeää ”sisäänajon” onnistumisen kannalta on tietenkin myös se, että työntekijän kanssa käydään toimenkuva ja alun tavoitteet sekä odotukset läpi. ”Onnistuakseen uudessa työssään työntekijän täytyy tietää mitä häneltä odotetaan ja mitkä ovat hänen vastuualueitaan”, toteaa Pulkkinen.

”Tämä tuo työntekemiseen lisää mielekkyyttä. Ilman tätä ei uusi työntekijä voi olla kovinkaan itseohjautuva omien raamiensa puitteissa.”

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Barona

Julkaistu: 09/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »