mainos_1028

Työympäristö

NÄKÖKULMA

Tervetuloa muutos - ja sen tahdissa elävät toimitilat

artikkelikuva: Tervetuloa muutos - ja sen tahdissa elävät toimitilat

Työn murros on mullistanut yritysten toimitilatarpeet. Toimistot eivät enää ole yksittäisiä tiloja, vaan kokonaisvaltaisia työympäristöjä, jotka ruokkivat niin yksilön kuin koko työyhteisön hyvinvointia. Muutos on samalla haastanut kiinteistöalan toimijat ajattelemaan täysin uudella tavalla.

Toimitiloissa puhaltavat nyt uudet tuulet. Tilakeskeinen ajattelu on korvautumassa kokonaisvaltaisilla, eri elementtejä yhdistävillä ratkaisuilla. Pääkonttoreiden rinnalle nousee pienempiä satelliittitoimistoja, ja toimitiloissa tullaan näkemään niin yhteisöllisiä työskentelytiloja kuin rentoja loungeja ja podcast-studioitakin.

Nk. uuden normaalin kynnyksellä kysymys tosin kuuluu, onko mitään pysyvää ”normaalia” enää olemassa? Ehkäpä olisi hedelmällisempää ajatella, että elämme jatkuvan muutoksen keskellä – ja sen mukana. Silloin kiinteistöalan toimijoiden on ennen kaikkea kyettävä vastaamaan asiakkaiden alati vaihtuviin tarpeisiin. Hyvänä esimerkkinä toimivat aiempaa joustavammat, yritysten muutostahtiin soveltuvat sopimusmallit.

Olen myös työssäni havainnut, että HR-johdolla on huoli siitä, tukevatko toimitilat yrityksen kulttuuria, arvoja ja pidemmän tähtäimen tavoitteita. On siis syytä miettiä, miten työtilat saisivat ihmiset aidosti tekemään töitä yhdessä paremmin ja tuottavammin sekä ideoimaan ja oppimaan uutta.

Tämä kysymys liittyy yksilöllisyyden voimistuvaan trendiin, jossa työntekijöiden tarpeet nousevat keskiöön. Elämä kun on paitsi työtä, myös hektistä arkea kauppakasseineen ja jumppatunteineen. Siksi toimitilaratkaisuihin on sisällytettävä työhyvinvointia ja työn imua tukevia tekijöitä. Ja niin kuin eräs kollegani osuvasti totesi, ei etätyö tarkoita vain kotityötä. Hommia kun tehdään kahvilasta, laiturin nokasta ja oikeastaan vähän joka paikasta.

Tavoitteena on siten hyvän työelämän ja arjen balanssi, mikä vaatii tasapainoilua etä- ja läsnäolotyön vaatimusten välillä. Meillä Antiloopilla tarpeisiin on pyritty vastaamaan esimerkiksi ravintolatarjonnan, sosiaalisuutta buustaavien tilojen sekä työmatkaliikkujia palvelevien pyöräparkkien kautta. Ajatuksena on, että työntekijä voi tilanteesta riippuen joko sosialisoida tai vetäytyä. Siis mennä juuri sinne, jossa hänen on hyvä tehdä töitä sinä päivänä.

Toimitilat ovatkin parhaimmillaan mahdollisuuksien joukko, joka mukautuu kulloisenkin työpäivän tarpeisiin ja palvelee niin hybridityön vaatimuksia kuin arjen sujuvuuttakin. Siispä, mitä jos emme haikailisi normaaliin, oli se sitten uutta tai vanhaa, vaan hyppäisimme rohkeasti muutoksen matkaan? Näin luomme paitsi toimivia kokonaisratkaisuja, myös sitä hyvää työarkea ja elämää, johon työntekijät voivat päivä toisensa jälkeen ihastua.

Kirjoittaja: Johanna Sarekoski

Johanna Sarekoski työskentelee pääkaupunkiseudulla toimistokiinteistöjä välittävän Antilooppi Management Oy:n Associate Directorina Business Development-yksikössä. Hän vastaa Antiloopin POOL-joustotilakonseptista ja auttaa työssään yrityksiä löytämään toimivia tilaratkaisuja paremman työelämän mahdollistamiseksi.

Lisätietoja: antilooppi.fi/pool/

Infoa löydät myös POOLin some-kanavista :

Facebook

Instagram

Julkaistu: 08/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viesti
mainos_1096



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »