HR-järjestelmät
Rekrytointi (arviointityökalut, rekrytointityökalut)
Ankkuroi rekrytointi tarkempaan tietoon!
Kirsi Laine
HR-dataa käytetään rekrytoinneissa yhä tehokkaammin – mutta katto on vielä kaukana, vakuuttaa Kirsi Laine Master Suomi Oy:stä. Esimerkiksi psykometriset testit, joissa psykologia tieteenä soveltaa tilastotiedettä psykologisten ominaisuuksien mittaamiseen, tarjoavat työnantajille erittäin eksaktia tietoa vaikkapa siitä, miten kandidaatit käsittelevät painetilanteita tai millainen näiden kognitiivinen potentiaali on.
Pelkän työpaikkahaastattelun perusteella ei mitenkään voida kerätä niin relevanttia ja tarkkaa tietomäärää kuin psykometristä lähestymistapaa käyttämällä, toteaa Laine, itsekin psykologi. Tiukasti tieteeseen ja kovaan faktaan juurrutetut testit parantavat rekrytointien osumatarkkuutta huomattavasti ja näin helpottavat firmojen tuskaa.
Master International on johtava eurooppalainen psykometristen työkalujen kehittäjä ja toimittaja, joka on erikoistunut HR-informaation analysointiin. Yrityksellä on maailmalla tuhansia asiakaita ja Suomessakin useita satoja.
Yli 30 vuotta alan kärjessä
Alun perin tanskalainen toimija mullisti eurooppalaisen rekrytointikentän vuonna 1986, kun MPP:n (Master Person Profile) ensimmäinen versio näki päivänvalon. Tämän jälkeen MPP:tä, nykyisin MPA (Master Person Analysis), on kehitetty, parannettu ja dokumentoitu jatkuvasti – ja sen rinnalle on tullut muita työkaluja, kuten kognitiivinen kykytesti (ACE) ja palveluhenkisyyttä mittaava BRIGHT-testi.
Esimerkiksi ACEn tullessa Suomen markkinoille vuonna 2011 se oli alan ensimmäinen adaptiivinen kykytesti, kertoo Laine. Adaptiivisuus tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että ACE-testiin ohjelmoitu algoritmi muokkaa kysymyspatteristoa vastausten mukaan – ja jokaisen kykytesti on siis räätälöity alusta loppuun.
Pari vuotta sitten Suomessa lanseerattu BRIGHT taas soveltuu palveluasenteen tarkistamiseen jo rekrytointiprosessin alkuvaiheessa. Oikean palveluasenteen merkitys on erittäin tärkeä ja tulee vain korostumaan entisestään, uskoo Laine.
Kun kysytään suorituskykyä
Master Internationalin uutuustuote on keväällä 2019 lanseerattu OPTO, joka pureutuu käyttäytymisen ja työssä suoriutumisen kannalta keskeisiin piirteisiin.
Tässä fokusalueena on työssä suoriutuminen, Job Performance ja se pohjaa vahvasti Big Five -teoriaan, joka on tällä hetkellä se vallitseva piirreteoria, toteaa Laine. Tämä ns. viiden suuren persoonallisuuspiirteen teoria kuvaa persoonallisuutta viiden ulottuvuuden yhdistelmänä, joten OPTO-testi kattaa suoriutumisen näkökulmasta tärkeimmät persoonallisuuden ulottuvuudet.
Laineen mukaan asiakkaat ovat olleet uudesta testistä erittäin innoissaan, koska se on työelämälähtöisyydessään erittäin hyvin ajan hermolla.
Testissä pureudutaan mm. yksilön resilienssiin, tehokkuuteen ja ajattelun ketteryyteen – kaikki asioita, jotka kiinnostavat työnantajia.
OPTO – samoin kuin Master Internationalin koko tuotekatalogi – toteutetaan online-testeinä. Laine huomauttaa, että testimaailma tulee koko ajan lähemmäs yritysten omia prosesseja ja järjestelmiä.
Erilaisia henkilövalintoja tukevia testejä integroidaan jo kovaa vauhtia osaksi yritysten HR- ja rekryjärjestelmiä.
Lisätietoja: www.master-suomi.fi
Teksti: Sami J. Anteroinen
Julkaistu: 09/2019