mainos_1021

Hyvinvointi
Johtaminen
Tiimit

Löytyykö luottoa?

Voittajatiimi ankkuroi huippusuoritukset psykologiseen turvallisuuteen - konflikteja kaihtamatta, toteaa Pekka Pohjakallio

artikkelikuva: Löytyykö luottoa?

Hintsa Performancen liiketoimintajohtaja Pekka Pohjakallio sanoo, että nyt on yleistymässä näkemys, että työpaikan pitäisi täyttää kaikki työntekijän tarpeet. Se on jo aika kova vaatimus – eikä ihme, jos ihmiset pettyvät ja konflikteja alkaa esiintyä enemmän, mikäli tällainen ajatusmaailma juurtuu laajemmin.

Pitkän linjan työelämän uudistaja, Hintsa Performancen liiketoimintajohtaja Pekka Pohjakallio tietää, että työpaikkojen konfliktit versovat usein luottamuspulasta. Psykologinen turvallisuus on hukassa ja työntekijät pälyilevät ympärilleen: missä veitsi välähtää, missä pilkkakirves heilahtaa? - Yhteistä hyvää on liki mahdoton rakentaa tulehtuneessa tilanteessa ja väki kyselee, miten kummassa työpaikan kulttuuri pääsi näin toksiseksi?

Pohjakallio katsoo, että kaikki lähtee ennaltaehkäisystä ja hyvästä esimiestyöstä.

”Esimiehen pitää tulla esiin muutenkin kuin vain työnohjausmielessä. Esimieheltä haetaan työpaikalle selkeyttä ja varmuutta, jonka avulla repiviltä konflikteilta voidaan paljolti välttyä.”

Pohjakallio puhuu ”tunneälykkäästä ihmissuhteiden managerauksesta”, joka ei ole jokapomon työkalupakissa automaattisesti – mutta jonka suhteen jokainen meistä voi kehittyä.

Sukset ristiin jo startissa

Pohjakallio katsoo, että usein ristiriitojen siemen alkaa itää jo siitä hetkestä, kun taloon tulee uusi tulokas. ”Organisaatiossa ei monestikaan ole sanoitettu niitä odotuksia, joita tulokkaisiin kohdistetaan. Aina organisaatio ei niitä odotuksia edes tiedä”, hän kuvailee.

Tuuliajolla voi olla tulokkaan lisäksi myös konttoriveteraani, jonka työnkuva on organisaatiomuutoksen myötä mullistunut – tai se kahvipöydän erakko, joka käy minimaalisten eleiden sävyttämää 30-vuotista sotaa kollegaa vastaan. Esimies saa olla melkoinen Houdini, että saa purettua kaikki nämä miinat – mutta Pohjakallio muistuttaa, että ihan kaikkea ei pidä parkkeerata pomon tontille. Työntekijän täytyy kantaa oma vastuunsa.

”Nyt on yleistymässä näkemys, että työpaikan pitäisi täyttää kaikki työntekijän tarpeet. Se on jo aika kova vaatimus – eikä ihme, jos ihmiset pettyvät ja konflikteja alkaa esiintyä enemmän, mikäli tällainen ajatusmaailma juurtuu laajemmin.”

kuva
KUVA: HINTSA PERFORMANCE

Firma ei ole perhe

Pohjakallion mukaan huipputiimin pitää olla yhteen hitsattu, luottamuksen liemissä marinoitu yksikkö – mutta se ei tarkoita, että kaikkien tiimin jäsenten on oltava ylimpiä ystäviä keskenään.

”On hyvä vetää raja, mikä kuuluu työelämään ja mikä on enemmän perheeseen ja ystäviin liittyvää.”

Pohjakallio lainaa amerikkalaisen bisnesgurun Patrick Lencionin kirjaa Tiimin viisi toimintahäiriötä, jonka mukaan yksi viidestä kapulasta rattaissa on luottamuspula. Tällöin yksilöt tiimin sisällä eivät halua olla haavoittuvaisia ja näyttää omia heikkouksiaan. Luottamuspula näkyy usein myös haluttomuutena poistua omalta mukavuusalueelta: ei haluta ottaa riskejä, eikä myöskään auttaa muita ongelmissa, jotka eivät ole itselle mitään helppoja nakkeja.

Ja mikä luottamuspulasta sitten seuraa? – Tietenkin konfliktien pelko. Pelonpuraisema tiimi voi vatuloida asioita loputtomiin, koska kukaan ei halua ajautua väittelyyn. Paine purkautuu kuppikuntina, jotka puhuvat toistensa selän takana.

”Tällainen hoitamaton konflikti on paha energiasyöppö”, toteaa Pohjakallio.

High performerin turvaverkko

Onnistumisiin tarvitaan Pohjakallion mukaan kovaa suoritustasoa, johon yhdistyy psykologinen turvallisuus – eli tarvitaan kovaa ja kylmänviileää performanssia sekä enemmän kuin ripaus Muumilaaksoa. Tämä tarkoittaa, että töissä voidaan puskea lujaakin, mutta oma selusta tuntuu aina turvatulta: kukin tiimin jäsen voi tuoda esille omia ajatuksiaan ja ideoitaan tietäen, että niitä kuunnellaan. Ja jos apua tarvitaan, sitä tarjoaa muitta mutkitta sekä esimies että kollegat.

”Tällainen tiimi on itseoppiva ja energinen”, Pohjakallio toteaa.

kuva
KUVA: HINTSA PERFORMANCE

Voittajatiimi osaa myös hyödyntää rakentavia konflikteja. Kun keskustellaan esimerkiksi eri toimintavaihtoehdoista, kipinät saavat vapaasti sinkoilla ilman, että kukaan niitä jälkikäteen muistelee – luottamuksen ilmapiiri mahdollistaa sen, että asiat pysyvät asioina.

”Rakentavassa konfliktissa voidaan vääntää kovaakin, koska se luottamuspohja on olemassa ja kestää.”

Teknopohjalta ihmismielen ihmettelijäksi

Pekka Pohjakallio itse vietti Nokialla 19 vuotta urastaan ennen kuin innostui ihmisestä: yksilön kukoistuksesta ja tiimien optimaalisesta toiminnasta. Vuonna 2011 Pohjakallio perusti Saku Tuomisen kanssa 925 Design-yrityksen, jossa mm. muotoiltiin ajatustyöntekijän työviikkoa uudelleen ja tutkittiin, mitä ideoille tapahtuu yrityksissä.

Viisi vuotta sitten 925 Designista tuli osa Hintsa Performancea ja Pohjakalliosta yrityksen liiketoimintajohtaja. Parempi ymmärrys ihmisestä yksilönä ja tiimin jäsenenä kiehtoo ja motivoi miestä yhä:

”Monissa työpaikoissa on jo tosi vahvasti tajuttu hyvinvoinnin merkitys suorituskyvyn kannalta. Kun aivot ovat kirkkaat, suorituskin on parempi”, hän summaa.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Ilari Pousi

Julkaistu: 04/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 1/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »