mainos_1090

Johtaminen
Koulutus

HRx 2019 läpivalaisi henkilöstöalan kuumimmat trendit

artikkelikuva: HRx 2019 läpivalaisi henkilöstöalan kuumimmat trendit

Suomen johtava HR-alan tapahtuma HRx kokosi HR-klaanit yhteen marraskuiseen Helsinkiin. Yli 600 HR-ammattilaista verkostoitui ja inspiroitui alan edelläkävijöiden johdolla 26.11.2019 Helsingin Messukeskus Siivessä. Tapahtumassa pohdittiin muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeita, työntekijäkokemusta ja kasvun mahdollistamista.

Avainasiakaspäällikkö Hanna Heikkinen tapahtuman järjestäneestä Alma Talentista kertoo, että HRx 2019:n kattaus on saanut kosolti kehuja mm. monipuolisuudestaan ja kansainvälisyydestään. ”HRx on henkilöstöalan ammattilaisten must- see-tapahtuma – ja sellaisena se halutaan pitääkin”, Heikkinen linjaa.

”Haluamme nostaa HR:n asemaa yrityksissä ja yhteiskunnassa ja tuoda positiivista viestiä työelämään.” Henry ry:n kanssa toteutettu HRx-tapahtuma järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Matkan varrella tapahtuma on kasvanut:

”Nyt meillä oli sata osallistujaa enemmän kuin viime vuonna. Olemme kasvaneet tasaisesti, mikä osoittaa, että olemme menossa oikeaan suuntaan”, Heikkinen toteaa.

kuva

Gurujen opissa

Keynote-listalla oli nähtävissä todellista kansainvälisten tähtien tuiketta, kun strategisen HR:n apostoli Nick Kemsley pääsi puhumaan HR:n alati kasvavasta ja syventyvästä roolista – ja Lucy Adams kertoi miten disruptio tuodaan isosti HR:ään ja organisaatiot luovat nahkansa.

”Esimerkiksi Kemsley puhui siitä, miten HR on saatava mukaan yrityksen strategian tekoon, eikä se saa tyytyä tehtävälistan toteuttajan rooliin”, Heikkinen summaa.

Henley Business Schoolissa tutkijana toimivan Kemsleyn avainteeseihin kuuluu strategisen HR:n hyödyntäminen kasvun tekemisessä. ”Kun oikeat ihmiset saadaan oikeisiin asemiin organisaatioissa, voidaan saavuttaa kovan luokan tuloksia”, Kemsley uskoo. HR voi auttaa yritysten johtoa rakentamaan todellisia voittajajoukkueita paljon nykyistä tehokkaammin.

Työntekijä ei ole koskaan vain työntekijä

Lucy Adams muistutti omassa esityksessään siitä, että yritysten on kohdeltava omaa väkeään aikuisina, kuluttajina ja ihmisinä. Tämä EACH-mallina (Employees as Adults, Consumers and Human Beings) tunnettu lähestymistapa on Adamsin omaa käsialaa ja tähtää organisaation potentiaalin täysimääräiseen valjastamiseen. EACH-mallia Adams käyttää omassa yrityksessään Disruptive HR. Aiemmin Adams toimi BBC:n HR-johtajana.

Työmarkkinajohtaja Minna Helle Teknologiateollisuus ry:stä täydensi keynote-puhujien piinkovan kolmikon. Valtakunnansovittelijana ja palkansaajajärjestöjen johtamistehtävissä aiemmin toiminut Helle on vuorovaikutukseen uskova työmarkkinajohtaja, joka on kirjoittanut kokemuksistaan kirjankin (Järki ja tunteet, Otava 2018).

”Minna Helle on ollut niin kovissa paikoissa uransa aikana, että oli ilo ja etuoikeus kuulla, mitä hän on matkan varrella ajatellut ja oppinut”, toteaa Heikkinen.

Saisiko olla parempaa johtamista?

Kotimaisista HR-vaikuttajista Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen herätteli messuväkeä vahvoilla avauksilla. Pystynen kertoi mitä oikein tapahtuu, kun yrityksessä aletaan ajatella työntekijöitä sisäisinä asiakkaina. Vincit käänsi johtamiskonseptinsa päälaelleen ja loi mallin, jossa työntekijät valitsevat itse omat johtamis- ja tukipalvelunsa.

Työntekijöiden arvostamisen varaan rakennettu Leadership as a Service -malli (LaaS) sai hyvää vastakaikua yleisöltä, raportoi Heikkinen.

”Kun aikaisemmin on puhuttu itseohjautuvuudesta, nyt sen rinnalle nostettiin eräänlainen yhteisöohjautuvuus. Sen puitteissa johtajat vastuutetaan löytämään ne asiat, joita työntekijät kulloinkin työssään tarvitsevat onnistuakseen”, Heikkinen summaa.

Pystynen kertoi esityksessään myös ihan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten LaaS:in avulla voidaan lopettaa arvailu ja tuottaa tarkoituksenmukaista tukea yksilöllisesti, yhteisön etua unohtamatta.

kuva

Uudistumisen lyhyt oppimäärä

Nokian Renkaiden henkilöstöjohtaja Tytti Bergman jakoi arvokkaita opetuksia rengasvalmistajan uudistumisprosessista. Keskeisenä ohjenuorana uudistumisen johtamisessa oli ihmislähtöinen muutosjohtaminen, jossa omat joukot osallistettiin prosessiin jo suunnitteluvaiheen alussa.

”Bergmanin esitys teki selväksi, että yritykset voivat tehdä huomattaviakin muutoksia toimintatapoihinsa ja onnistua, kunhan osallistaminen ja viestintä hoidetaan fiksusti”, Heikkinen toteaa. Lisäksi käytössä olevien muutoskeinojen monipuolisuus oli yksi ketterän uudistumisen keskeisistä mantroista.

Dialogille tilaa

”HRx 2019 panosti erityisen paljon verkostoitumiseen ja keskusteluun, joille varattiin myös riittävästi aikaa. Käytössä oli myös erityinen verkostoitumispeli”, Heikkinen kertoo.

”Pelin avulla haluttiin edistää luontevaa kanssakäymistä ja aktivoitua keskustelua. Saadun palauteen perusteella tässä myös onnistuttiin.”

Heikkinen lupaa, että vuonna 2020 mennään entistä vuorovaikutteisempaan ja keskustelevampaan suuntaan:

”Haluamme pitää paalupaikan ja kehittää tapahtumaa edelleen.” HRx 2020 järjestetään 1.12.2020.

Merkitystä metsästämässä

”Joulukuuhun on toki matkaa, joten sisällöistä ei vielä ole varmuutta. Joitain ”etiäisiä” on kuitenkin jo olemassa”, paljastaa Heikkinen.

”Työelämä digitalisoituu, mutta ei kone koskaan kokonaan korvaa ihmistä. Inhimillistä vuorovaikusta tarvitaan ja merkityksellisyyden kokemus tulee korostumaan 2020-luvulla”, hän toteaa ja lisää, että varmasti seuraavassa HRx-tapahtumassa avataan näitä teemoja muodossa tai toisessa.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 3/2024

HR viesti



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »