mainos_1081

Hyvinvointi
Yrityskulttuuri

Terveellinen ruoka on osa vastuullisuutta

Työpaikkaruokailu vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen. On työnantajan edun mukaista tarjota terveyttä edistävä lounas.

artikkelikuva: Terveellinen ruoka on osa vastuullisuutta

Vastuullinen ja helppo ratkaisu on Sydänmerkki-ateria. Moni työnantaja tarjoaa jo henkilöstölleen esimerkiksi liikuntaetuja, mutta kannattaa muistaa, että myös ravinto on yksi tärkeä hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Sydänmerkki-ateria onkin työnantajalle helppo ratkaisu työhyvinvoinnin edistämiseen. Näin jokaisella on mahdollisuus tehdä valintoja oman terveytensä hyväksi päivittäin.

Terveellinen lounas on työtehon tae
Lounasruokailu edistää parhaimmillaan terveyttä monella tapaa. Se ylläpitää työtehoa, hyvää virettä ja siten työn tuottavuutta. Säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden monipuolisuus esimerkiksi hyvine salaattipöytineen tukevat painonhallintaa. Unohtaa ei kannata sosiaalista puoltakaan: vapaamuotoisempi jutustelu työkavereiden kanssa virkistää ja luo entistä parempaa työilmapiiriä. Ruokaan ja lounastaukoon panostaminen antaa työntekijöille myös viestin, että heidän hyvinvointinsa on työnantajalle tärkeää.

Mikä tahansa ruoka ei takaa edellä mainittuja hyötyjä - merkitystä on siis myös ruuan laadulla. Perinteisesti työpaikoilla terveellinen lounasateria on yhdistetty hyvään salaattipöytään. Se onkin hyvä alku, mutta laatua tulisi vaatia myös muilta komponenteilta.

Terveellinen lounas tarjoaa pääruuan ja lisukkeet, joissa etenkin haitallisen tyydyttyneen rasvaan määrään on kiinnitetty huomiota. Terveellistä ateriaa ei ole myöskään kuorrutettu suolalla, ja leipä ja muut viljavalmisteet ovat hyviä kuidunlähteitä.

Sydänmerkillä terveellinen näkyväksi ja valinnat helpoksi
Kaikki edellä mainitut hyvän aterian osat yhdistyvät Sydänmerkissä. Työnantajalle terveellisen aterian varmistaminen on helppoa: riittää, kun palvelun tilaajana vaatii palveluntarjoajalta Sydänmerkki-aterioita. Vaatimus voidaan kirjata tarjouspyyntöön, tai siitä voidaan sopia muutoin ravintoloitsijan kanssa. Ravintola ottaa tarkemmin selvää kriteereistä ja huolehtii käyttöönotosta.

Sydänmerkki ei sulje pois muuta tarjontaa: tarjolla saa siis jatkossakin olla rasvaisempia ja suolaisempia komponentteja, jos niin halutaan. Olennaista on, että terveelliset vaihtoehdot löytyvät ja niiden valinta on helppoa. Terveellinen syötävä merkitään linjastoon ja ruokalistalle Sydänmerkillä, jolloin valitseminen on asiakkaalle helppoa.

Ilmainen investointi hyvinvointiin
Monet työnantajat panostavat hyvinvointiin tukemalla työntekijöiden liikkumista, tupakattomuutta ja kulttuuripalveluiden käyttöä. Terveellisen syömisen tukeminen usein unohtuu, vaikka se ei juuri maksa mitään.

Terveellistä syömistä voi tukea monilla tavoin. Lounasruokailuun panostaminen on keinoista vaikuttavin: se tavoittaa potentiaalisesti jokaisen työntekijän eli myös ne, joita muut työhyvinvointipanostukset eivät kiinnosta. Olennaista on myös työpaikan asenneilmasto lounastaukoa kohtaan: vastuullinen työnantaja tukee palvelun käyttöä ja ylläpitää ilmapiiriä, jossa ruokatauon pitäminen on hyväksyttyä ja suotavaa. Lounaan lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää kokoustarjoiluihin ja niiden laatuun. Terveelliset kokoussyömiset syntyvät yksinkertaisimmillaan hedelmä- tai kasvistarjoilusta sekä suosimalla vähempirasvaista pulla- ja leipätarjontaa rasvaisempien pasteijoiden ja piirakoiden sijaan.

Laadukkaaseen palveluun panostaminen ei tule edes kalliiksi. On laskettu, että terveellinen, Sydänmerkin mukainen lounasateria voi olla raaka-ainekustannuksiltaan jopa tavanomaista edullisempi. Myöskään merkinnän kustannukset eivät päätä huimaa: edullisimmillaan Sydänmerkin saa käyttöön muutaman kympin vuosimaksulla. Kustannukset maksaa merkintää hyödyntävä ravintolatoimija.

Lue lisää

Julkaistu: 05/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viesti
mainos_1069
mainos_1066Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »