mainos_1038

Hyvinvointi
Työympäristö (ergonomia)

Huolehdi ergonomiasta etänä ja toimistolla

artikkelikuva: Huolehdi ergonomiasta etänä ja toimistolla

Kuva: Kinnarps Oy

Etätyössä kannattaa hyödyntää kodin tiloja monipuolisesti ja panostaa ergonomisiin koteihin suunniteltuihin ratkaisuihin työhyvinvoinnin parantamiseksi. Hybridityö vaatii toimistoilta aiempaa enemmän muunneltavuutta sekä houkuttelevia, viihtyisiä työtiloja.

Etätyöpisteen toimivuus vaatii työntekijältä hieman luovuutta. Toimistoympäristössä tilasuunnittelun ammattilaiset ovat suunnitelleet kaluste- ja tilaratkaisut, mutta kotona työskenneltäessä etätyöntekijä on usein itsenäisesti vastuussa oman työpisteensä suunnittelusta.

”Etätyöntekijöiden tilanteet sekä käytettävissä olevat tilat ovat erilaisia. Etätyöpisteen suunnittelussa kannattaa pohtia millainen ympäristö työhön tarvitaan ja miten kodin tilat saisi vastaamaan tärkeimpiin tarpeisiin”, sanoo työtilojen asiantuntija Suvi Hirvonen Työterveyslaitokselta.

Hirvosella on pitkä kokemus työympäristöjen kehittämisja suunnittelutyöstä sisustusarkkitehtina yksityisellä sektorilla. Tällä hetkellä hän toimii Työterveyslaitoksella työtilojen tutkimushankkeissa sekä auttaa organisaatioita työympäristömuutoksissa.

”Tietotyö pitää sisällään erilaisia työnkuvia, työrooleja sekä työn tekemisen tapoja, joten työtilalle asetettavat vaatimukset vaihtelevat. Tilasuunnittelun lähtökohtana ovat aina työnteon tarpeet”, Hirvonen toteaa.

Vaihtelua työskentelyasentoon

Etätyöpistettä järjestäessä ergonomia on tärkeimpiä seikkoja. Työasentoa kannattaa mahdollisuuksien mukaan vaihdella yksipuolisen rasituksen välttämiseksi ja käyttää monipuolisesti työskentelypaikan tarjoamia mahdollisuuksia.

”Kodin kalusteiden ja tilojen hyödyntämisessä kannattaa käyttää mielikuvitusta. Löytyykö kotoa apuvälineitä, joiden avulla työpisteen korkeutta tai sijaintia voi vaihdella päivän mittaan? Esimerkiksi pöydän päälle asetettu laatikko voi toimia seisomapöytänä”, Hirvonen sanoo.

Säädettävien kalusteiden puuttuessa työskentelyasentoa voi tukea tyynyillä. Sohvalla työskenneltäessä kannettavan tietokoneen alle asetettu tyyny nostaa tietokoneen sopivalle korkeudelle. Myös riittävä valaistus ja häikäisyn esto kannattaa huomioida työpisteen sijaintia valitessa.

”Työtä voi sään salliessa tehdä myös vaikkapa parvekkeella tai kotipihalla, ja webinaareihin ja palavereihin voi osallistua älypuhelimella ja samalla jaloitella”, Hirvonen lisää.

Työnantaja voi tukea hyvinvointia etätyössä hankkimalla työntekijöille välineitä tai kalusteita kotiin. Työntekijän tarpeista riippuen näitä voivat olla esimerkiksi suurempikokoinen näyttö, ergonominen hiiri, sähköpöytä, säädettävä työtuoli tai muut kotiin sopivat välineet.

”Yksilöt ovat erilaisia, joten henkilöstöltä kannattaa kysyä millaiset välineet helpottaisivat juuri heidän työskentelyään”, sanoo Hirvonen.

Kompaktit ratkaisut sopivat pieniinkin tiloihin

Toimistokäyttöön suunniteltujen kookkaiden sähköpöytien lisäksi markkinoilla on koteihin sopivia kompakteja ratkaisuja. Tarjolla on myös kaasujousella toimivia korkeussäädettäviä pöytiä.

kuva
Kuva: ErgoFinland Oy

”Sähköpöytä on työn tekemisen kannalta todella hyvä hankinta, mutta kodeissa ei välttämättä ole tilaa sähköpöydälle. Tällöin kannattaa pohtia muita ratkaisuja ergonomisen työpisteen luomiseksi”, sanoo avainasiakaspäällikkö Jani Halmetoja ErgoFinlandilta, joka on suomalainen työhyvinvointiratkaisuja tarjoava perheyritys.

Pienikokoinen pöydälle asetettava ja säädettävä työtaso on toimiva ratkaisu seisomatyöskentelyyn, mikäli työtä tehdään pääasiassa kannettavalla tietokoneella. Kotimaista designia ja tuotantoa oleva ErgoFinlandin GetUpDesk light on kolmesta osasta koostuva korkeussäädettävä työtaso, jota voi säilyttää kokoon taitettuna.

kuva
Kuva: ErgoFinland Oy

”GetUpDesk lightiin on saatavilla useita lisäosia, joilla kokonaisuuden voi muokata vastaamaan erilaisia tarpeita. Työtason voi helposti napata mukaansa vaikkapa kesämökin laiturille tai puiston piknik-pöydälle”, Halmetoja kuvailee

Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan voi etätyössä olla haastavaa, mikäli työt ovat jatkuvasti esillä. Kokoontaitettavan työtason saa helposti pois näkyviltä työpäivän jälkeen, mikä helpottaa työstä irrottautumista.

Liike ehkäisee lihasjumeja

Kävelykokousten lisäksi työpäivään voi sisällyttää liikettä käyttämällä aktivointialustaa seisomatyöskentelyssä. Esimerkiksi ErgoFinlandin Gymba aktivointilauta pitää kehon liikkeessä.

kuva
Kuva: ErgoFinland Oy

”Aktivointilaudan käyttäminen on todella helppoa ja aktivoi koko kehoa. Syvät vatsa- ja selkälihakset tekevät työtä, ja samalla ryhti ja tasapaino paranevat. Aktivointilaudan käyttö kannattaa aloittaa pienin askelin. Aluksi laudalla voi seisoa vaikkapa viisi minuuttia tunnissa ja lisätä aikaa vähitellen, jotta lihakset eivät kipeydy”, sanoo Halmetoja.

Myös Gymba on kotimaista tuotantoa. Aktivointilautaa voi käyttää vapaa-ajankin kuntoiluvälineenä esimerkiksi televisiota katsellessa. Seisomatyöskentelyyn tarkoitettujen tuotteiden lisäksi etätyötä voi helpottaa kannettavan tietokoneen sylitasolla.

”Meiltä on tulossa loppukeväästä uusi kotimainen Läpsteri- sylitaso, jonka avulla kannettavalla tietokoneella voi työskennellä ergonomisemmin sohvalla tai sängyllä istuen. Järjestämme yrityksille ja työterveyshuollolle mielellämme virtuaalisiaesittelyjä tuotteistamme show-roomissamme, ja pandemian jälkeen myös kasvotusten”, lisää Halmetoja.

kuva
Kuva: Kinnarps Oy

Työympäristöjen tulevaisuus on hybridityössä

Tällä hetkellä tietotyötä tehdään runsaasti etänä, ja pandemian jälkeen työtä tullaan todennäköisesti tekemään etätyötä ja toimistopäiviä yhdistelevänä hybridityönä.

”Mitä tärkeämmiksi menestystekijöiksi nousevat luovuus, innovointi, asiantuntemuksen jakaminen, oppiminen, yhteistyö ja yrityskulttuuri, sitä tärkeämpää on houkutella ihmiset kohtaamaan toisiaan toimistoympäristöön”, sanoo työympäristöasiantuntija Maiju Cederberg Kinnarpsilta.

Kinnarps tarjoaa työympäristöjen sisustusratkaisuja ja asiantuntijapalveluja. Ymmärtääkseen millaisena työympäristöjen tulevaisuus nähdään pitkällä aikavälillä Kinnarps on toteuttanut haastattelututkimuksen, jonka tulokset on koottu Työympäristömme tulevaisuus -white paperiin.

”Hydridityösssä toimistolle tullaan kohtaamaan työkavereita ja asiakkaita sekä saamaan elämyksiä. Ihmiset haluavat vaihtaa ajatuksia, antaa ja saada apua sekä sparrata toisiaan työn lomassa”, Cederberg sanoo.

Hybridityöhön sopivassa toimistoympäristössä on viihtyisiä kohtaamisen ja yhteistyön tiloja, kuten avotyötiloja, luovia tiloja, projektityötiloja, tiimitiloja, loungeja ja kahviloita. Tilojen avulla houkutellaan ihmiset tapaamaan toisiaan, rakennetaan me-henkeä ja vahvaa yrityskulttuuria.

”Nyt suunnitellaan vastuullisia toimistoja, jotka kestävät aikaa. Työympäristön joustavuus, muunneltavuus sekä elin- kaarimalli ovat oleellinen osa suunnittelua”, toteaa Cederberg.

kuva
Kuva: Kinnarps Oy

Tutkimustieto tilasuunnittelun lähtökohtana

Jo lähitulevaisuudessa useimmissa työpaikoissa todennäköisesti vähennetään työpisteiden määrää ja luovutaan nimikoiduista työpisteistä, sillä kaikki työntekijät eivät ole toimistolla samaan aikaan. Erillisiä työhuoneita tarvitaan kuitenkin nykyistä enemmän, jotta keskittyminen yksilötyöhön sekä verkkopalavereihin osallistuminen onnistuvat häiriöttä.

”Tulevaisuuden palavereissa on tavallista, että osa porukasta osallistuu etäyhteyden kautta. Kokoustilojen koot pienenevät ja panostukset teknisiin ratkaisuihin kasvavat”, Cederberg sanoo.

Kinnarpsin Next Office® on tutkimukseen ja analyysiin perustuva työympäristön kehittämismalli. Muutosjohtamisen prosessi toteutetaan yhteistyössä johdon kanssa osallistaen koko henkilöstö.

Kun suunnittelijalla on syvempi ymmärrys organisaatiosta sekä tieto yksilöiden tarpeista, tuloksena on hyvinvointia ja tuottavuutta tukeva työympäristö.

”Olemme kumppanina sekä suunnittelussa että muutoksen toteutuksessa. Kattavista Kaikki Valmiina® -palveluistamme voi poimia tarvittavat osiot suunnittelusta asennukseen. Tuotevalikoimastamme löytyy vastuullisia ja ergonomisia valintoja toimistoon ja etätyöpisteeseen”, kertoo Cederberg.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 04/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viestiSeuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »