mainos_1027

Hyvinvointi

BLOGI

Mistä piristysruiske työyhteisön me-henkeen?

Kirjoittajat: Riikka Hyytiäinen ja Georgina Monjaraz

artikkelikuva: Mistä piristysruiske työyhteisön me-henkeen?

Riikka Hyytiäinen ja Georgina Monjaraz

Kun kamppailu koronapandemian parissa jatkuu, tarve entistä inhimillisemmän työelämän kehittämiseen korostuu. Monet työntekijät ovat kyseenalaistaneet mikä heille on tärkeää ja miten oma ja työyhteisön arvomaailma kohtaavat. Tämä on johtanut siihen, että yritykset eivät enää vain kilpaile keskenään vaan he kilpailevat myös kaiken sen muun kanssa mitä ihmiset haluavat elämältään.

Tutkimuksemme mukaan 71 % johtajista sanoi, että vuosi 2020 oli heidän stressaavin työvuotensa koskaan ja 53 % ilmoitti kamppailevansa mielenterveysongelmien kanssa työpaikalla. 76 % työntekijöistä toivoi, että työnantajat ottaisivat enemmän vastuuta heidän henkisestä hyvinvoinnistaan.

Kun työyhteisö on ollut fyysisesti erillään pitkään, vaikuttaa se tiimidynamiikkaan. Organisaatiot, joissa on panostettu inklusiivisen kulttuurin kehittämiseen ovat etulyöntiasemassa hybridityössä. Kun työntekijät kokevat, että he pääsevät vaikuttamaan omaan työhön ja tiimin kehittämiseen, lisää se hyvinvointia.

Koko yhteisö mukaan muutoksen suunnitteluun

Monissa organisaatioissa tasapainoillaan nyt yksilöiden ja työyhteisön tarpeiden välillä ja kaivataan uutta energiaa me-hengen luomiseksi. Kestävän kulttuurimuutoksen rakentaminen vaatii nykyisten haasteiden tunnustamista ja sitoutumista uuteen päämäärään.

Accenturella olemme kehittäneet Net Better Off -viitekehyksen, joka mittaa nykytilaa kuudessa eri ulottuvuudessa. Näitä ovat emotionaalinen & henkinen, yhteenkuuluvuus, hyvä fyysinen terveydentila, taloudellinen turvallisuus, vaikuttavuuden tunne ja työllistettävyys. Uskomme, että huomioimalla nämä eri ulottuvuudet, rakennetaan kestävää muutosta, josta hyötyvät kaikki – työntekijät, yritykset ja yhteiskunta.

kuva

Vinkit onnistuneeseen kulttuurin kehittämiseen

1. Ota työntekijät mukaan muotoilemaan työyhteisökulttuuria – Kerää henkilöstöltä oivalluksia ja määrittele yhdessä uudet ajattelu- ja toimintatavat.

2. Innosta johtajia rakentamaan luottamusta ja sytyttämään muutoksen liekki – Tue johtajia tarinankerronnassa ja muutosjohtajina tarjoamalla heille tarvittavat työkalut ja koulutus.

3. Syvennä kulttuurimuutosta tarinankerronnalla – Kerää ja jaa tarinoita kasvattaaksesi muutoksen vaikutusta organisaatiossa.

4. Luo muutosliike – Kokoa joukko agentteja eri puolilta organisaatiota, jotka aktivoivat ja innostavat uusiin ajattelu- ja toimintatapoihin.

5. Ankkuroi muutokset organisaatioon – Muokkaa organisaatiorakenteita, prosesseja ja kannustimia tukemaan kulttuurimuutosta.

Tällä hetkellä kuulee puhuttavan työnhakijoiden markkinoista, jota työntekijöiden muuttuneet ajattelutavat ja odotukset ovat vauhdittaneet. Usein muutostilanteet pakottavat etsimään uudenlaisia toimintatapoja. Miten hyvin teidän organisaatiossanne on tartuttu tähän uudistamisen mahdollisuuteen?

Kirjoittajat:

Riikka Hyytiäinen ja Georgina Monjaraz ovat muutosjohtamisen, strategian, toimintamallien ja organisaatiokulttuurin kehittämisen ammattilaisia, jotka työskentelevät Accenturen Talent & Organization konsultointipraktiikassa ja tukevat asiakkaita liiketoiminnan muutoksissa.

Lähteet:

Care to do better. Building trust to enhance employee potential and leave your people and your business Net Better Off. Accenture 2020. Lue julkaisu.

Getting to equal 2020. The hidden value of culture makers. Accenture 2020. Lue julkaisu

Fjord Trends 2022. Accenture 2021. Lue julkaisu

Julkaistu: 01/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
HR-viesti 2/2024

HR viesti



Seuraa HR viesti
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »